Sunday, 24 March 2019

Puding Pisang Kukus (Pasau Utti)

Assalam...
Hampir terlupa saya untuk menikmati puding pisang kukus (Pasau Utti) sebab asyik terfikir nak makan burongko (barongko) tapi susah nak dapat daun pisang untuk buat kelongsong.  Sebenarnya berbeza puding ini dengan burongko dari segi takat kepekatan adunan walaupun pada dasarnya guna bahan dan cara penyediaan yang sama.  Bezanya satu dalam kelongsong satu lagi masak dalam loyang, hasil dan rasa yang berbeza.  Sebenarnya buat puding ini lagi mudah dan pantas, tetapi hasinya sangat puas hati sebagai pengubat rindu akan burongko.

Ini adalah alternatif menikmati barongko jika tidak ada daun pisang sebagai pembungkusnya.  Arwah mak saya dulu, selalu sediakan burongko dalam kuantiti yang banyak, jika kehabisan daun (kelongsong burongko) adunan yang lebih dibuat pasau utti begini.  Cuma adunan burongko perlu sedikit cair daripada membuat puding pisang kukus (Pasau Utti).  Untuk lapisan atas ada orang letak, ada orang tak letak.  Ada yang letak pewarna dan ada yang tak letak, guna warna asal tepung (putih).  Tetapi mak dan kakak dulu sentiasa letak lapisan atas, jadi saya pun dah terbiasa dan rasa tak siap jika tak letak.


Puding Pisang Kukus (Pasau Utti)
Sumber: Hjh Timah

Bahan-bahan
1 sisir pisang nipah / abu yang masak
250ml santan
5 biji telur
1/2 cawan gula pasir (tambah jika suka manis)
Sedikit esen pisang
Secubit garam

Tak sabar tunggu sejuk, hampir separuh loyang sudah selamat masuk perut.  Seperti biasa sebelum buat benda makan begini, mesti terfikir saya seorang jer yang akan habiskan nanti sebab orang lain tak suka.  Berbeza yang ini sebab mereka suka pula, senang hati tengok orang tu makan sesudu demi sedudu puding pisang masuk mulut.


Cara Penyediaannya
* Hiris pisang, buang empulur (bahagian tengah yang berwarna hitam).
* Sediakan pengukus dan loyang.
* Hancurkan pisang, boleh dengan cara lenyek atau blender (tapi jangan terlalu halus jika guna blender).  Jika haluskan dengan blender, boleh campurkan semua bahan sekali dalam blender.
* Tuangkan ke dalam loyang dan kukus hingga pisang masak (beku), lebih kurang 15-20 minit.
* Bila dah beku lapiskan dengan bahan tepung dan kukus lagi hingga masak (set).
* Angkat dan sejukkan.  
* Boleh dihidangkan suam atau disejukkan di dalam peti sejuk terlebih dahulu.


Untuk Lapisan Atas
3 sudu tepung gandum
1/2 cawan santan
1 sudu gula pasir
Secubit garam
Sedikit pewarna hijau 

* Campurkan semua bahan hingga rata, jangan ada yang bergentel.
* Tuangkan perlahan dia atas lapisan pisang pisang yang telah masak (beku).
* Kukus sehingga masak (beku) lebih kurang 10-15 minit lagi.

Nikmatnya ya Allah, dapat mencicipi lagi hidangan tradisi ini.  Al Fatihah untuk mereka yang pernah menyediaakan dan mengajarkan aku untuk sediakan puding ini.
Wassalam.

1 comment: