Tuesday, 31 March 2020

Daging Goreng Kelantan, Resepi MIL

Assalam...
Hari ini lengkap sudah 14 hari Perintah Kawalan Pergerakan (PKP-1) ekoran pendamik covid-19 yang mengila seluruh dunia.  Sepatutnya esok kita semua dah kembali bertugas, anak-anak ke sekolah.  Tapi nampaknya PKP dilanjutkan lagi selama 14 hari hingga 14 April ni.  Jadi teruslah kita duduk diam-diam di rumah, teruskan menyediakan makanan berkhasiat untuk keluarga dan teruskan berdoa semoga diri kita, keluarga, manusia dan negara dilindungi Allah SWT.  Harapnya PKP ke-2 ini tidak akan dilanjutkan ke PKP seterusnya. 



Ini adalah siri main masak-masak dengan MIL, belajar sediakan daging goreng.  Memang daging goreng dengan orang Kelantan berpisah tiada, walaupun guna bahan yang simple tetapi rasanya tetap sedap.  MIL selalu masak daging goreng menggunakan daging fresh tak guna yang frozen, musim raya memang selalu lah menu ini disediakan.


Daging Goreng Kelantan
Sumber: Che Bedah

Bahan-bahan
1/2 kg daging batang pinang
2 inc. halia - ketuk
5 ulas bawang putih - ketuk
1 ulas bawang besar
Serbuk kunyit secukupnya
1 biji cili merah - hiris
5 biji cili padi - ketuk
Garam dan serbuk perasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng


Cara Penyediaannya.
* Potong daging mengikut urat dan memanjang.
* Rebus daging bersama halia yang diketuk dan serbuk kunyit.  Rebus hingga empuk dan air kering.
* Bila dah empuk dan air kering, masukkan sedikit minyak.
* Goreng daging dan tambah bawang besar, cili hiris dan perasakan.
* Sesuaikan rasanya dan bila bawang layu, boleh tutupkan api.
* Hidangkan.

Bagi mereka yang ada penyakit kronik tu dinasihatkan kurangkan pengambilan menu daging, sesekali boleh lah kan nak sediakan menu ini.  Ada yang kata buat syarat atau buat ubat, sendiri kena ingatlah ya.

Mari kita terus berdoa moga covid-19 cepat berlalu;
 
Wassalam.

2 comments:

  1. memangla sedap.
    Orang kelantan guna daging fresh tempatan.

    ReplyDelete
  2. Seronoknya dapat berguru dengan MIL. Timbalah sebanya-banyaknya ilmu selagi masih ada kesempatan. MIL saya cukup gembira kalau saya kata nak belajar masak daripadanya. Sekarang MIL saya dah tak ada, tapi kenangan masak-masak bersamanya saya terus abadikan di dapur sendiri.

    ReplyDelete