Wednesday 25 March 2020

Masak Lemak Cili Padi Ayam Dengan Terung dan Timun

Assalam...
Selamat diam-diam duduk di rumah dah masuk hari ke-8, tak sedar kan masa berlalu cuma tinggal beberapa hari lagi nak selesai Perintah Kawalan Pergerakan.  Pergi jauh-jauh lah covid-19 wehh, kami tak perlukan awak.  Mari kita berdoa semoga perintah ini tidak dilanjutkan lagi dan keadaan negara kita kembali seperti sediakala;

Ya Allah berikanlah aku hidayah sebagaimana mereka yang telah Engkau beri hidayah.
Berikan kesihatan kepadaku sebagaimana mereka yang telah Engkau berikan kesihatan.
Dan peliharalah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau peliharakan.
Berilah keberkatan bagiku pada apa-apa yang telah Engkau kurniakan.
Dan selamatkan aku dari bahaya yang telah Engkau tentukan.
Maka sesungguhnya, Engkaulah yang menghukum dan bukannya yang kena hukum.
Dan sesungguhnya tidak hina orang yang Engkau pimpin.
Dan tidak mulia orang yang Engkau musuhi.
Maha Suci Engkau wahai Tuhan kami dan Maha Tinggi.
Maka bagi Engkaulah segala pujian di atas apa yang Engkau hukumkan.
Aku memohon ampun dari-Mu dan aku bertaubat kepada-Mu.
Dan semoga Allah mencurahkan rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W dan keluarganya.

Kawan-kawan yang telah tepu otak nak fikir menu nak masak apa untuk keluarga, boleh cuba menu kampung ini style my mum in law masak.


Masak Lemak Cili Padi Ayam Dengan Terung Dan Timun
Sumber: My MIL

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - potong kecil
4 biji terung bulat hijau - belah 4
2 batang timun - belah 2 dan potong 1/5 inc.
1 kotak kecil santan pekat
Segengam cili padi
2 biji cili besar*
2 inc. kunyit hidup*
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inc. halia* 
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Secukupnya garam dan serbuk perasa 



Cara Penyediaannya
* Tumbuk atau blend halus bahan bertanda "*".
* Tumis bahan blend hingga wangi dan masukkan ayam.
* Gaul dan tumis sebati sekejap, kemudian masukkan air secukupnya (mengikut banyak mana kuah yang kita nak). 
* Bila sudah mendidih, masukkan terung, timun dan biar mereneh hingga masak.
* Tambahkan santan, garam dan perasa.  Sesuaikan rasanya dan didihkan sekejap dan tutup api.

Selamat mencuba, idea nak masak ketika musim nak berjimat sebab dalam tu dah ada sayur dan sumber protien.
Wassalam.

1 comment: