Tuesday 24 March 2020

Sambal Berlada, Resepi Mudah dan Terbaik

Assalam...
Antara tarikan saya suka makan nasi padang sambal berladanya yang sedap.  Sambal berlada nasi padang kadang warna merah (guna cili besar merah) atau sambal hijau (guna tomato dan cili besar hijau).  Sambal dia hanya pedas-pedas manja tu yang setiap kali makan nasi padang boleh minta tambah sambal.  Jika di Indonesia mereka sediakan sambal berlada menggunakan lada kerinting, rasa pedas lada keriting hanya pass-passan kata mereka jadi tak perlu nak tambah cili padi seperti jika kita guna cili besar.



Sambal Berlada
Sumber: Chef Nasa

Bahan-bahan
10 tankgai cili hijau / cili merah
5 tangkai cili padi (jika nak pedas)
2 biji bawang besar - satu tumbuk lumat satu lagi hiris bulat
1 keping asam gelugor
Garam
Serbuk perasa
1 cawan air
Minyak untuk menumis.

Cara Penyediaannya
* Tumbuk kasar cili bersama sebiji bawang.
* Bawang yang sebiji lagi hanya hiris bulat.
* Panaskan minyak, tumis cili hingga sedikit layu.
* Masukkan air, asam keping dan reneh hingga agak kering.  
* Masukkan garam dan perasa, sesuaikan rasanya dan boleh tutupkan api.  Asam keping tadi boleh keluarkan daripada sambal. 
* Hidangkan sambal bersama lauk kegemaran lainnya.


Contoh cadangan hidangan dengan sambal berlada.

Sambal ini boleh sediakan awal untuk kegunaan sehari atau lebih dan boleh nikmati dengan hidangan lain selain nasi.  Makan dengan jemput-jemput atau lempeng  pun boleh sebab rasa cilinya kurang pedas.
Wassalam.

2 comments: