Thursday, 26 March 2020

Brownies

Assalamm...
Tempoh PKP dilanjutkan ke 14 April, 2020.  Seperti yang dijangkakan dengan melihat pada bacaan graf harian mereka yang dijangkiti covid-19 semakin meningkat.  Kes kematian juga sudah mencatatkan sebanyak 20 jiwa pada hari ke8 PKP ini.  Harap semuanya bersabar dengan keadaan yang berlaku sekarang dan teruskan duduk diam-diam di rumah.


Orang kata coklat dapat melegakan tekanan, jadi jom ambil sumber coklat dengan menyediakan coklat brownies.  Brownies mengikut sejarahnya adalah kek bantat yang tersilap buat, tetapi lama-lama menjadi kesukaan ramai.  Brownies adalah sejenis kek tapi tidak dipanggil sebagai kek.


Chocolate Brownies
Sumber: Mulia

Bahan A
300gm dark chocolate
150gm mentega
* Cairkan guna kaedah double boiler
 
Bahan B 
200gm brown sugar (boleh kurang jadi 170gm jika tak suka manis)
4 biji telur (gred B)
1 sudu teh esen vanilla
* Kacau telur dan esen vanila hingga sebati dan campurkan gula.  Jangan kacau lama

Bahan C
100gm tepung gandum
30gm serbuk koko
* Ayak bersama tepung

Bahan D
2 sudu air panas 
3/4 sudu kecil nescafe
* Campur dan gaul sebati


Cara Penyediaannya
* Sediakan loyang 9 x 9, griss dan lapikkan dengan baking paper.
* Panaskan oven guna suhu 150'C.
* Campurkan bahan A dan bahan D.
* Tambah bahan B dan  C berselang seli.  Gaul perlahan hingga semua sebati dan tidak berketul.
* Masukkan ke dalam loyang pembakar. Hentakkan loyang sekali untuk mengeluarkan gelembung angin.
* Bakar selama 30-40 minit, mengikut kepanasan oven.
* Setelah 30 minit, test brownies dengan cake taster.  Matikan oven bila brownies dah masak.
* Letakkan bownies kat dalam oven dengan pintu terbuka sedikit.
* Bila dah suam baru keluarkan dan potong mengikut saiz yang dikehendaki.
Boleh kata ini brownies kedut ker? Tapi kedut tu tak seberapa nampak lah.   Kena test lagi lain kali untuk menjadikan dia berkedut.
Wassalam.

1 comment: