Sunday, 17 November 2019

Loa Mandre: Mee Udang Mak Jah, Kuala Sepetang

Assalam...
Ini perjalanan balik dari utara hari tu, singgah sini sebab dah lama teringin nak ulang.  Dulu datang sini, kawan yang belanja makan.  Duk ralit menyembang, sampai lupa kena naik bas balik Penang jam berapa, lepas makan pecut lah kawan tu hantar kita ke stesen bas Kamunting, tapi tertinggal bas juga.  Nasib lah boleh tukar tiket tanpa dikenakan sebarang bayaran.  Tiba-tiba rindu Kak Long, kerja-kerja ralit ni memang jadi peel dia, saya terlepas bas tak apa lagi, murah jer tiket Penang ke Taiping tu, dia boleh tertinggal flight balik Sarawak, rilek jer.

Warung kecil yang dahulunya hanya beberapa meja dan kerusi, kini dah berkembang dan dapat menampung ramai pengunjung.


Walaupun masih konsep gerai, Mee Udang Mak Jah dah guna sistem order terkini tau.  Ada SST lagi.  sebab tu bila tengok harga makanan ada sen-sen kat belakang tu maksud harga makanan sudah termasuk cukai.

Pilihan dia kaoy teow udang, udang tu tersembunyi dibalik koay teow.  Kena korek baru nampak udang.


Ini pilihan saya, bihun udang.  Nampak tak banjir? banjirkan, banjir kuah, banjir udang.


Kakak jaga kaunter tu nampak sangat letih, kira duit dari pagi kot, maklum hari kami singgah tu hari cuti umum.  Ramai yang bertanya tentang barang-barang jualan yang diletak dekat kaunter, nampak kurang tenaga nak menjawap. 


Sebahagian pesanan pelanggan yang sedia untuk diagihkan.  Nasi goreng tu nampak macam kosong kan, udang semua tersembunyi dalam tu.

Jika ada rezeki singgah sini lagi, nak try kedai yang kat sebelah belakang pulak.  Nampak story orang upload gambar udang tu lagi dasyat, tapi selalu tutup cepat,  Buka dari pagi hingga petang jam 4 macam tu.
Wassalam.

1 comment:

  1. terliur baca entry ni pagi-pagi. Tapi tulah saya alergik udang. kalau makan banyak terus naik resdung. Jamu mata jelah tengok orang lain makan

    ReplyDelete