Thursday, 21 November 2019

Asam Pedas Tulang Rusuk

Assalam....
Asam pedas tulang rusuk, rasa kecur lagi bila ingat keenakan rasanya yang sangat sedap.  Sangat sedap pada lidah kami berdua.  Entri kepam sebenarnya nie, tulang rusuk tu dapat daripada pemberian daging korban di kampung.  Masing-masing ambil bahagian daging saja ketika ayah suruh ambil seorang sikit.  Bila anak-anak semua dah balik ke bandar, tinggal berdua nak makan banyak mana sangat sebab itu daging hasil pemberian orang kampung dibagi-bagi pula pada anak-anaknya, kami pilih bahagian tulang rusuk nie.


Bila cerita pasal tulang, awal-awal yang terbayang adalah menu sup tulang rusuk atau pun singgang saja.  Tapi en.Abe, kalau masak sup dia kurang sikit nak makan, singgang pula selalu kalau masak sendiri tak dapat rasa yang diingini, jadi simpan dulu lah dalam frezeer.  Sampailah satu hari balik kerja dia kata nak makan asam pedas, agaknya tak puas lagi makan asam pedas kepala ikan hari tu.  Lebihan paste asam pedas buat hari tu adalah lagi, tak jadi masalah, campurkan saja dengan tulang rusuk dalam periuk tekanan, set HP 30 minit dah settled satu perkara.


Asam Pedas Tulang Rusuk
Sumber:  Mulia

Bahan-bahan
1kg tulang rusuk
10 biji bawang merah*
5 biji bawang putih*
5 tangkai cili kering* (atau guna cili kisar)
2 batang serai - titk
1 batang bunga kantan - belah dua
2 tangkai daun kesom
2 biiji tomato - potong empat
Sedikit air asam jawa / 1 keping asam gelugor
Minyak untuk menumis
Garam, gula dan perasa secukupnya



Cara Penyediaannya
* Rebus tulang rusuk hingga empuk.  Jika guna pressure cooker tak perlu rebus dahulu, HP lebih kurang 30 minit saja.
* Blend bahan bertanda '*'
* Panaskan minyak dan tumis bawang kisar hingga naik bau.  Masukkan pula cili kisar, tumis hingga naik minyak (cili masak).  Masukkan gula, garam, air asam jawa atau asam keping, daun kesom dan bunga kantan. 
* Masukkan tulang yang telah direbus tadi bersama air daging.  Masak hingga empuk dan masukkan tomato.
*  Sesuaikan rasa dan boleh lah tutup api.  Sedia untuk di hidang.
*  Jika guna periuk tekanan, selepas tumis paste, masukkan tulang rusuk, gula, garam, bunga kantan, daun kesom dan air dan setkan HP 30 minit.
* Release wap atau tunggu lebih kurang 10 minit baru releaskan wap.  Buka penutup dan sesuaikan rasanya.  30Hp daging pada tulang dah cukup empuk dan tertanggal.  Siap untuk dihidangkan.

Bagi saya bila dapat makan lauk gini, dah kira makan besar.  Buat satu lauk dah mencukupi, atau buat tambahan satu menu sayur.  Kalau pelbagai sangat memang tak tersentuh nanti.  Orang biasa hidup susah gitulah tak reti nak makan lauk pelbagai jenis penuh meja. 
Wassalam.

3 comments:

  1. Selalu kalau tulang temulang ni lebur buat sup atau kari je.. boleh lah nanti buat asam pedas pula.

    ReplyDelete
  2. kena cuba ni sbb selalunya masak asam pedas ikan je..

    ReplyDelete