Assalam...
Kalau orang kampung kenal lah apa itu kulat sisik atau cendawan kukur. Cendawan yang tak tumbuh pada tanah tapi melekat pada batang pokok atau kayu mati. Batang kayu getah mati tempat febret dia nak hidup, lagi-lagi kalau lepas hujan. Petik cendawan ini memang kena sabar sebab saiznya yang kecil dan liat, tapi bila dah diolah menjadi lauk sedapnya alahai. Kulat sisik boleh disimpan lama dalam keadaan kering, bila nak masak hanya perlu rendamkan dalam air sejuk. Kulat sisik kering ini pemberian Mak Itam ketika balik kampung hari tu.
Kebiasaan buat sambal kulat sisik ini berkuah, tapi kali ini nak buat yang jenis kering. Resepi orang kampung main agak-gak saja tiada ukuran metrik.
Sambal Kulat Sisik
Sumber: Mulia
Bahan-bahan
Kulat sisik - bersihkan dan rendam
Ikan bilis - goreng dan tumbuk
Kacang panjang
Kunyit hidup - tumbuk
Cili padi - tumbuk
Cili merah - hiris
Serai - titik
Bawang merah - hiris
Bawang putih - hiris
Minyak untuk menumis
Sedikit santan
Air
garam, gula
Cara Penyediaannya
* Tumiskan bawang hingga layu, masukkan bahan tumbuk dan serai. Tumis hingga naik bau.
* Masukkan kulat sisik. Tambahkan air, santan dan ikan bilis tumbuk.
* Masukkan kacang panjang dan cili merah masak hingga layu.
* Perasakan dengan garam dan gula.
* Jika suka berkuah lebihkan air.
Note -
Kulat sisik kena bersihkan betul-betul, rendam dengan air garam.
Potong pangkal sekiranya ada kulit-kulit kayu mati.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment