nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Wednesday, 8 March 2017

Durian Crepe....


Assalam...
Ini kejadian ketika musim durian yang lepas, tak ingat dah musim yang bila.  Dapat stock durian kampung dari Pahang, separuh bekukan dan separuh lagi buat inti untuk durian crepe.  Musim lepas tak berapa banyak durian kat kampung, sebab itu dapat nak buat tempoyak dan lempuk durian (durian cake).  Sekadar untuk makan tu puas jugak lah sebab beberapa kali balik dapat buah yang elok.  Saya tak berapa tahu pasal durian tahu makan saja, suka yang rasa lemak-lemak, pahit dan isi tebal.  Kalau jenis D24 tu sangat sedap dah bagi saya.



Sudah lama menyimpan resepi dan hasrat nak cuba buat sendiri durian crepe ini.  Resepi yang simpan awal pun dah tak tahu ke mana, ini follow guna resepi dari seminit resepi, tengok video dari youtube.  Banyak video kat youtube tu pilih lah mana suka dan senang.




Durian Crepe
Sumber: Seminit Resepi

Bahan-bahan untuk Crepe
210ml air
3/4 cawan susu cair
210ml minyak sayur
1 biji telur
1 sudu makan tepung kastad
1 sudu makan tepung jagung*
1 sudu makan tepung ubi*
5 sudu makan tepung gandum*
Esen vanilla
Pewarna kuning


Cara Penyediaannya
*  Campur dan ayak semua tepung yang bertanda "*"
*  Campurkan susu, air, telur, minyak dan kastard powder.  Kacau hingga sebati.
*  Masukkan tepung yang telah diayak.  Kacau sebati.  Masukkan esen vanilla dan pewarna.
*  Tapis batter.
*  Lengserkan sedikit minyak pada kuali atau guna kuali non stick.
*  Tuang batter kedalam kuali dan ratakan.
*  Masak atas api sederhana hingga keliling crepe lekang daripada kuali.
*  Letakkan inti di bahagian tengah crepe.  Ini crepe dielang-selikan dengan cream dan isi durian.
*  Lipat kemas hujung crepe bahagian depan, belakang dan bahagian kiri dan kanan.
* Siap untuk dihidangkan.  Simpan crepe dalam chiller jika nak makan kemudian. 





Bahan Untuk Inti Durian 
1 cawan susu
1 sudu makan gula kastor
1 sudu makan tepung kastad
Isi durian (durian flesh) - kuantiti ikut suka

Cara Penyediaannya
* Campurkan susu, gula dan tepung kastad.  Kacau rata hingga tepung sebati dan tidak berketul
*  Masak dengan api sederhana hingga kental
* Masukkan isi durian dan kacau sebati.  Masak seketika dan tutup api.
*  Sejukkan inti sebelum digunakan.




Bahan Cream Filling
1 cawan whipping cream

* Pukul hingga cream kental.  Tapi jangan pukul terlalu lama, cream akan mencair balik.
* Masukkan dalam pipping bag, paipkan ke atas crepe bahagian tengah.
* Letak inti durian atas cream dan paipkan satu lapisan cream lagi di atas inti durian.
* Lipat crepe kemas menjadi segi empat.


Note:
* Tuang batter ke dalam fan yang tidak terlalu panas untuk dapatkan crepe yang licin.  Kalau terpanas, crepe jadi macam kulit ketayap, berlekuk-lekuk.  Lekuk tu nanti jadi lubang dan cream / inti meleleh keluar.
* Buat crepe senipis yang boleh.  Jika kulit crepe tebal, tak sedap rasa tepung dan susah nak lipat kemas.
* Sebaiknya guna fan yang saiz kecil, diameter 5 inc.  
* Nak sedap lagi, pilih isi durian paling sedap untuk dibuat inti, jenis musang king, D24 atau XoXo.
Wassalam.