Thursday, 2 March 2017

Lao Mandre: Sim-Sim Ikan Bakar, Sandakan


Assalam...
Walaupun jati orang sini, tapi ini pertama kali datang makan di Pasar Sim-Sim.  Menjadi sebutan orang ramai jadi nak juga datang rasa keenakan ikan bakar tu.  Selalu bakar ikan di rumah sendiri je, semua dah tersedia, jadi tidak berpeluang nak makan di luar.  Hari yang kami datang tu, adalah hari cuci pasar, ada hari tertentu (sekali dalam sebulan) yang mana semua gerai perlu di tutup untuk membolehkan kerja-kerja pembersihan pasar di lakukan.


Pasar sim-sim ini tidak lah besar mana, kami tawaf dah pasar tu tetapi hanya satu gerai ikan bakar yang beroperasi.  Kedai yang orang ramai cadangkan tu pula tutup.  So kami try saja lah di sini, kira kami pelanggan terakhir sebab ikan yang ada pun tinggal 3 ekor yang tak berpunya, kami hanya order 2 ekor ikan besar (ikan jenahak dan ikan belais).  Sotong, udang dan yang lain-lain memang dah habis di tempah.


Makanlah kami ber 6 dengan 2 ekor ikan bakar ini, ada sedikit sayur lemak labu yang tersisa, sup kosong dan nasi putih.  Nak order menu lebih-lebih memang tak ada, rasanya minuman pun kami hanya minum air masak yang disediakan. Alhamdulillah kenyang, licin semuanya oleh kami, tinggal hanya tulang ikan yang bersih berkilat.  Jin pun nagis tengok sebab tak tinggal sisa untuk dia.


Pemandangan biasa atas meja di kedai-kedai makan di Sabah.  Penambah perisa bersama sambal cili ada disediakan, kalau rasa kurang masin, masam, pedas, kicap, cili, pak aji anda bebas nak bereksperimen di situ.


Kalau tanya saya, tentang rasa makan ikan bakar di sini, bagi saya rasanya biasa-biasa saja.  Ikan bakar yang mak saya selalu sediakan jauh lebih sedap rasanya (air tangan mak kita kan yang terbaik).  Lain orang lain citarasa kan, mungkin juga perlu mencuba di gerai lain, di lain waktu jika ada peluang berkunjung ke sini lagi.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment