Thursday, 10 July 2014

Laksa Kedahku Kurang Ulam

Assalam....
Ini cerita sebelum masuk Ramadhan hari itu dan sebagai perjumpaan Nadiah dengan kawan-kawan usrah mereka di PPUM.

"Salam Kak & Abang, kami nak order makan untuk 15 orang, hari usrah minggu depan. Nak Laksa.  Tolong bagi budjet sekali"  sms dari Nadiah.
"Nak laksa Penang ke Kedah?" kami reply.
"Oh ada beza ker kak?" Nadiah.
"Penang ada nenas & daun pudina, Kedah ada telur & ulam" begitu description saya.
"Oh nak yang makan dengan telur rebus.  Tq". 


Abang tak pernah buat Laksa, yang pandai ker?  Yang hudoh2 tu boleh lah sekadar makan sendiri pernah lah.  Tapi yang nak makan budak-budak jer, takpelah kita buatkan ajelah untuk diorang tak yah ambik duit.  Student nak makan, peluang yang baik untuk memberi mereka makan jangan sesekali dilepaskan.  Hati berbunga-bunga nak buat sebab saya pun suka laksa Kedah banding dengan laksa Penang.  Tapi masa nak beli bahan2 tu, ulam tak cukup plak, dah pergi beberapa tempat cari dapatnya hanya timun dan salad jer.  Daun kesom pun dapat yg kecut.  Time kita tak nak buat, banyak pula benda tu.

Yang ini dah ready untuk di hantar pada Nadiah, tengok kat fan page FB diorang, budak-budak yang hadir usrah, bukan setakat 15 orang tapi lebih 30 orang semuanya.  Alhamdulillah, nasib baik cukup makan.  Saya sediakan laksa dengan menggunakan resepi Kak Olah yang selalu menyediakannya ketika kami berkunjung ke Kedah.
Laksa Kedah Mak Andak
Sumber: Che' Olah


Bahan-bahan
2 pkt laksa kering - rebus hingga lembut dan tapiskan.
1 kg ikan sardin / selayang - rebus dan leraikan
1 kg ikan kembung - rebus dan leraikan
Bahan blend  - 10 biji cili kering
                        10 biji Bawang besar
                        2' Belacan bakar
5pc asam keping
2 tangkai daun kesom - buang tangkai
3 biji bunga kantan - belah 4
lengkuas 2 ketul sebesar ibu jari - ketuk
3 Serai - ketuk
Air.
Garam & perasa secukupnya
Telur rebus - belah 2 atau empat

Ula-ulam (hiris halus  / mayang kesemuanya)
pucuk putat
daun selom
daun gajus
daun salad
timun
limau nipis / kasturi
cili merah
cili padi
bawang besar


Cara Penyediaan
1. Rebuskan ikan dengan sedikit air, letakkan 1pc asam keping.  Sejukkan dan leraikan daripada tulangnya.
2. Tumbuk isi ikan dan ketepikan.  Blend tulang ikan dan tapis untuk ambil kuahnya sahaja. Basuh tulang ikan dan tapis berulang-ulang sehingga air tapisan jernih.
3.  Campurkan bahan blend dengan air tapisan tulang ikan dan masak.  Didihkan kuah dan masukkan daun kesom, asam keping, serai. lengkuas dan bunga kantan.  Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk, biar merenih sehingga naik bau, masukkan garam dan serbuk perasa. 
4.  Sebelum itu rebuskan laksa  kering dan telur rebus.
5.  Tips untuk menghidang, letakkan laksa dalam pinggan disertai sedikit setiap jenis ulam-ulamnye (atas), telur dan curahkan kuah laksa.
 
Kalau dapat sediakan kuah sehari sebelum pun bagus jugak, sebab kuah laksa ini bila dah banyak kali dipanaskan makin sedap. 

Wassalam.

No comments:

Post a comment