Sunday, 13 July 2014

Home Made - Olio Herbs

Assalam...
Syyyhhhhhhh...nak share satu rahsia untuk menghasilkan olio herbs yang selalu chef-chef hotel buat.  Mereka tak guna pun chili flake saja atau guna fresh garlic atau english parsley, sebaliknya mereka combined ketiga-tiga bahan ini dengan menghasilkan olio herbs yang istimewa.
Olio Herbs
Sumber: Abg Nas

Bahan-bahan
30 tangkai cili kering - buang biji dan keringkan
300gm english parsley - buang tangkai dan keringkan
500 gm bawang putih - hiris nipis dan keringkan.

Cara penyediaan
1. Kalau ada oven canggih, bolehlah guna untuk mengeringkan bahan-bahan tersebut, jimat masa untuk meyediakannya.  Sebab saya guna kaedah manual so makan 2-3 hari jugak ler nak tunggu bahan-bahan tersebut betul2 kering.
2. Panggang setiap bahan dalam oven dengan suhu 100'C sekejap, kira-kira 2 minit atau hingga betul-betul garing.  
3. Ramas kesemua bahan hingga halus dan campurkan.  Simpan di tempat kedap udara, supaya tahan lebih lama.
English Parley yang telah siap diramas.
Garlic flake ini sepatutnya, keringkan 2-3 hari sebelum di panggang sekejap.  Sebab nak cepat hari itu, lepas slice terus goreng.  Hasil tak sehalus yang dikehendaki ketika meramas, berketul-ketul sebab garing tak sama rata.
Ramas cili kiring yang telah dipanggang sekejap hingga halus.
Contoh hidangan mengunakan olio herbs..
Kawan-kawan yang nak ubah selera berbuka posa makan aglio olio bolehlah cuba letakkan herbs ini, gerenti sedap. 
Wassalam

No comments:

Post a comment