Assalam....
Esok dah hujung minggu, hari untuk melekat di rumah. Hujung minggu ini en.Abe kerja, so memang xde can nak gi lepak-lepak atau jalan-jalan. Nak kuar sorang-sorang malas, lagi pun suka lagi duduk rumah rasa selamat dan tenang, bosan boleh online, sambung baca novel, atau mengasah bakat di dapur. Masak super simple dimple saja yang penting boleh kenyangkan perut que dan orang yang balik kerja nanti.
Sumber: Nani family
Bahan-bahan
1 ekor ayam hutan (kita tukar ayam bandar) perapkan dengan garam, kunyit dan halia seketika.
Minyak untuk menggoreng
* Gorengkan ayam separuh masak terlebih dahulu
Bahan tumbuk
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inc. sedikit halia
2 batang serai ketuk
Bahan lain-lain
2 sudu besar cili boh
4 sekawan (1 setiap jenis)
2 ulas bawang besar - hiris
1 biji cili besar - belah dua
1 biji tomato - belah empat
1 cawan kicap manis (selalu guna kipas udang/ jalen)
sedikit air
gula, garam dan perasa
Cara penyediaan
1. Tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau, masukkan cili boh dan tumis hingga cili masak.
2. Masukkan 4 sekawan, kicap, air, perasa dan ayam yang telah digoreng terlebih dahulu. Masak hingga pekat atau mengikut pekat kuah yang dikehendaki. Kalau suka yang berkuah boleh tambah air dan kicap.
3. Sebelum tutup api, masukkan bawang hiris, cilli dan tomato.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment