Assalamm...
Hujung minggu, 2 minggu lepas, mak mertua balik kampung sekejap kutip hutang. Balik dari sana dia bawa setengah tandan pisang emas, separuh lagi dah busuk lama tak balik takde siapa kisah pokok pisang. Amboi mak mertua kerja along kah kutip hutang? ganas aih bunyi. Tidak lah sampai kerja along, tapi dia suka tolong orang, dia ada bisnes kecik-kecik jual barang-barang kelengkapan rumah untuk suri rumah pada orang kampung. Orang kampung ini pula beli secara bayar ansuran kat mak mertua, bayaran sebulan sekali atau 2 kali. Adalah tarikh-tarikh tertentu untuk kutip bayaran tu. Bila mak mertua ada di sini, duk lah call bila nak balik kampung, nak bayar hutang, ada yang sudah dua, tiga kali pergi rumah tapi takde orang, nak suruh bayar online mana lah dema reti. Line internet kat kampung tu pun macam biskut, tengah-tangah nak buat transfer boleh jadi error, mau meroyan kalau orang yang tidak biasa kan.
Pisang emas mengkal, yang tinggal hanya sebahagian dapat diselamatkan, sebahagian lagi bahagian yang terbelah. Mula-mula saya asingkan dari buah pisang yang bagus, ingat nak buangkan saja buah yang terbelah ni. Sambil proses sambil tu timbul pula rasa sayang jika dibuang. Jika dibiarkan masak pun tak boleh dimakan, ini saya dan buang bahagian terbelah dan siat sedikit bahagian kulit pisang. Kulit pisang siat sedikit bukan kupas terus ya, ikut kata hati buat saja nanti fikir nak buat apa.
Lepas tu baru kita google apa benda yang boleh dibuat dengan pisang ini. Cari resepi macamana nak buat gulai pisang muda, tapi serbuk rempah kari takde pula. Teruskan pencarian dan dapatlah idea nak masak dengan sisa kepala ikan yang telah dimasak lemak cili padi baru ni. Jumpa satu resepi lebih kurang masak lemak pisang muda juga, tapi panggil gulai walaupun tak letak rempah tapi campur dengan ikan masin, stok ikan masin pula tiada jadi campurlah dengan bahan apa yang ada di dalam peti ajaib.
Sumber: Mulia
Bahan-bahan
5-8 biji pisang muda - siat dan potong serong
Beberapa ketul potongan kepala ikan merah / tenggiri/ jenahak / senangin
1 kotak kecil santan
3 biji bawang merah*
5 biji bawang putih*
2 inc. kunyit hidup*
1 helai daun kunyit
2 batang serai - ketuk
1 inc. halia*
5 biji cili padi*
2 biji cili besar*
1 biji tomato - belah 4
2 keping asam gelugor
Air secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Garam
Gula
Serbuk perasa
Cara Penyediaannya
* Blend bahan bertanda '*' hingga halus.
* Panaskan minyak, tumis serai dan bahan blend hingga naik wangi.
* Masukkan air dan asam gelugor biarkan mendidih. Kuantiti air agak-agak ikut kuah pekat atau cair yang kita kehendaki.
* Masukkan pisang, pastikan air cukup untuk tenggelamkan buah pisang.
* Bila dah mendidih masukkan ikan. Tambahkan daun kunyit, garam, gula dan serbuk perasa. Biar mendidih.
* Masukkan tomato dan santan. Biar mendidih sambil kacau perlahan untuk elakkan santan pecah minyak.
* Sesuaikan rasanya dan tutup api.
* Hidangkan.
Pisang muda boleh guna jenis pisang lain, tak semestinya pisang emas saja. Pisang awak, pisang nangka, pisang embun, pisang kecil yang 40 hari pun boleh. Ini pertama kali saya makan guna pisang emas, rasa gulai memang super, super sedap dari gunakan pisang jenis lain. Lemak dan manis mungkin sebab pisang yang guna pun dah mengkal dan padanan dengan kepala ikan tu memang masuk lah, makan pisang serasa makan isi ikan gitu.
Wassalam.
menarik tu kak.... janji kita kretif jadi je kan kak, sayang kalau di buang
ReplyDeleteTulah, mula dah ada yang masuk tong sampah 2 3 biji, pastu ambil balik. hehehee
Deletesedap nih..
ReplyDeleteAlhamdulillah Allah bagi sedap, licin.
DeleteYa Allah lama tak makan macam ni..
ReplyDeleteSesekali nak merasa makanan orang2 lama kak.
DeleteIdea yang bagus ganti ikan masin dengan kepala ikan. Elakkan pembaziran.
ReplyDeleteDapat kurangkan komsumsi garam yg ada pada ikan masin.
Deleteterliur tengok!
ReplyDeleteAlamak... bila-bila boleh try masak ye.
DeletePISANG EMAS MUDA GORENG PUN SEDAP
ReplyDeleteOH yeke kak, nanti boleh try... nak bodek mertua dia bagi tak pisang yang muda.
DeleteSedapnya!
ReplyDeleteIya memang sedap.
Deletewah pertama kali tengok gulai pisang muda. macam menarik
ReplyDeleteNanti cuba ye...
DeleteSaya ratah begitu saja kalau ada gulai pisang muda!
ReplyDeleteSaya pun kak mula-mula ratah saja pisang dekat semangkuk juga habis.
Delete