Assalamm...
Apam lenggang, makanan nostalgia masa kat Penang, tak pernah buat sendiri sebab senang nak dapat kat sana. Masa kerja kilang ada kawan india (paru kalau tak silap nama dia) yang selalu bawa ke tempat kerja, sedap sangat apam lenggang yang dia buat. Cik paru ada bagi resepi tapi tak tahu letak kat mana, resepi apam lenggang dia guna beras yang direndam dan blend halus, ini betul-betul resepi turun temurun orang india katanya. Tapi tulah tak tahu buku tu letak kat mana, maklumlah dah berpindah rumah berapa kali kan.
Lepas pindah tempat kerja, selalu juga makan apam ini, ada staff lelaki ini suka beli kat tanjung. Yang tu pun sedap juga, tak tahu lah dia beli kat stall mana di tanjung. Setiap kali dekat hari gaji nanti kami akan dapat makan apam lenggang ini, dia bukan saja-saja beli untuk kami sebenarnya, untuk orang lain tapi kami nanti dapat tumpang semangkuk. Selalu mengusik dia, tak payah dok rasuah lah dengan apam, sebab gaji tu sampai masa akan keluar juga. Tapi dia kata saja nak jek orang akaun, kot-kot dia bagi lepas gaji tu awal sikit. Biasalah perangai orang akaun kan, yang biasa kerja dengan orang akaun tau lah perangai depa ni lain macam sikit. Mai angin baik, baik sangat mai datang bulan kah apa, perangai tu nauzubillah (tapi tak semua orang akaun macam tu, yang kami jumpa jer kot). Ok lupakan lah secebis kisah tu yang ada kaitan dengan apam lenggang ni, jom semak resepinya yang saya ambil daripada blog Diari Zaliedana.
Sumber: Zalieda Zalidana
Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 sudu kecil yis
1-1 1/4 cawan air
1/2 cawan nasi sejuk (opptional)
1 cawan santan sederhana pekat
1 sudu teh garam
1/2 cawan gula
Cara Penyediaannya
* Blend nasi sejuk dengan air hingga halus.
* Masukkan tepung, telur, yis, santan dan gula. Blend lagi hingga halus dan sebati.
* Tuang dalam mangkuk dan biarkan selama 1 jam.
* Bila adunan dah naik, tambahkan garam dan gaul sebati.
* Panaskan kuali dan lenggang apam dalm kuali kecil atau non-stick pan.
* Hidangkan.
Jika lenggang guna kuali kecil, apam tu jadi cantik sebab kat tengah tu tebal dan kelilingnya nipis dan ranggup. Tapi kuali legend saya tu tak bagi kerjasama cepat sangat hangit, tu yang saya masak guna non stick pan. Tapi rasa dia tetap sedap. Apam ini boleh makan cicah dengan sambal atau dengan dressing yang manis, tapi saya suka makan begitu saja dah cukup manis dan sedap.
Sambil masak sambil makan apam lenggang, rasanya lebih 5 keping saya makan sebelum siap semua di masak. Kebetulan mertua ada di rumah hari itu, pertama kali makan katanya dan rasanya sedap. Terus minta dibungkuskan untuk ayah, nak bawa masa melawat petang nanti di hospital. Ok siap, memang begitulah niat buat apam lenggang ni untuk orang di rumah dan orang sakit yang di hospital nun.
Wassalam.
alamakkk petang2 dtg sini trus rasa lapar pulakk baaaa..
ReplyDeleteAduh dik, mau kasih pun sudah habis....
Deletekalau dulu pi kedah..depa panggil apam lenggang ni yg apam keras ,nipis dan garing tu..
ReplyDeletesedap..
Iye, tepi2 tu patut garing... kena masak guna kuali kecil yang melengkung akk guna non stick jer.
DeleteOh saya pertama kali dengar nama kuih ni.
ReplyDeletelebih terkenal dengan masyarakat India and India muslim.
DeleteAda gang... sambil masak sambil makan. Siap masak perut kenyang.
ReplyDeleteOrang dapur memang macam tu kan kak, time orang lain nak makan kita cakap dah kenyang.
Deletenmpk lembut dadn gebu je apam mak tuuu., nyum nyum
ReplyDeleteMemang lembut dan gebu Wak..
Delete