Thursday 13 August 2020

Peria Tumis Tempoyak dengan Bilis Mata Biru

Assalamm...
Koi dah menjadi sebahagian keluarga Pahang, harus lah pandai makan tempoyak kan.  Segala jenis masakan tempoyak boleh je masuk tekak asal jangan tempoyak sambal mentah tu, tak tahu kenapa tak boleh terima lagi.  Buat sambal tumis manja-manja begini suka sangat, yang mentah campur budu memang tak boleh terima lagi, pelan-pelan soon lah kot.  Ini faveret menu di rumah mertua, jika tak guna peria biasa mertua guna batang keladi atau petai.  Kali ini saja lah buat enhance kononnya guna ikan bilis halus yang mereka gelar sebagai ikan bilis mata biru or silver enchovie, biasa guna bilis biasa jer, yang mata hitam atau coklat.  Sebenarnya stock ikan bilis mata biru tu baru sampai dari Sandakan, cucu sepupu tolong belikan.



Peria Tumis Tempoyak Dengan Bilis Mata Biru
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
1 biji peria - potong nipis
1 gengam ikan bilis mata biru - goreng garing
2 biji bawang besar - hiris
1 labu bawang putih - hiris
2 sudu tempoyak
Segengam cili padi (ikut pedas)
2 biji cili besar - hiris
Sedikit serbuk kunyit 
Garam
Gula 
Bahan perasa
Minyak masak
Sedikit air jika perlu 

Cara Penyediaannya
* Goreng ikan bilis hingga garing dan ketepikan.
* Tumis bawang guna bekas minyak tadi, tumis hingga layu, masukkan cili.  Jika suka bilis, bawang dan cili  padi boleh juga ditumbuk kasar.
* Masukkan peria, serbuk kunyit dan tambah air jika perlu.  Jangan masak terlalu lama, cukup peria tu lembut sikit saja.
* Tambahkan tempoyak, kacau biar sebati.
* Masukkan garam, gula dan bahan penambah perisa.
* Masukkan ikan bilis tadi, kacau rata dan tutup api.
* Hidangkan.


Dapat juga kiriman sambal dari Sandakan, sambal kulit buah sentul.


Dan sambal kelapa (bejabuk), terima kasih banyak anak buahku.  Dalam bungkusan tu ada juga buah mangga udang (tak sempat ambil gambar).


Lauk ringkas begini sangat menyelerakan bagi saya walaupun nampak biasa-biasa saja.  Pesanan penaja, masak nasi lebih sikit sebab kemungkinan bertambah-tambah tu pasti. 

Ini dalam perjalanan balik kampung moga jumpa lauk tempoyak, tak ikan patin, petai tumis tempoyak pun jadi lah.
Wassalam.

9 comments:

  1. Bagus makan peria. Saya suka masak pahit peria tu..

    ReplyDelete
  2. Bilis mata biru memang terbaik!

    ReplyDelete
  3. Sedapnya! Terliur tengok 😊

    ReplyDelete
  4. sedap la hai..lamo sudah den tak makan tempoyak...

    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/08/ada-nak-order-origami-3d.html

    ReplyDelete
  5. Suka peria tapi tak suka tempoyak

    ReplyDelete
  6. suka peria tp biasa masak lemak kuning atau goreng dgn telur
    lain dari lain ni resepi campur tempoyak he hee
    menarikk resepi

    ReplyDelete
  7. Sedapnya tambah tempoyak dalam masakan, Mrs. A suka.

    ReplyDelete
  8. sedap tu. lgpun peria tuubat kencing manis.

    ReplyDelete
  9. Wah! Bubuh tempoyak dalam peria tumis.
    Kulit buah sentul boleh buat sambal ye?
    Hari tu beli dua bungkus sentul dari pasar Sandakan tapi tak termakan sebab masam. Lepas ni bolehlah try buat sambal kulit sentul!

    ReplyDelete