Sunday, 16 August 2020

Goreng Pisang Berbijan, Sedap Sangat

Assalamm...
Cucu sepupu datang bawa pisang nipah 2 sikat besar, macam bawa emas, suka sangat lah nenek nie dapat hadiah begitu.  Masa dia bawa tu masih hijau lagi tapi pisang dah tua, simpan 2 hari sedang elok untuk dibuat pisang goreng.  Saya suka pisang goreng nipah jika pisang masih keras dan belum terlalu masak, sebab minyak tak serap sangat ke dalam pisang masa menggoreng.


Goreng Pisang Berbijan
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
1 sikat pisang nipah masak sedang
1 cwan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 sudu air kapur makan
Secukupnya bijan
Secubit garam
Sedikit serbuk kunyit / pewarna kuning telur
Air
Minyak untuk menggoreng

Cara Penyediaannya
*  Pisang hiris atau belah 2 atau lebih ikut suka nipis pisang goreng yang kita nak.
* Panaskan minyak dalam kuali (goreng dengan minyak penuh).
*  Campurkan tepung, kapur, garam, pewarna, garam dan bijan.  Air masuk sedikit demi sedikit.
* Gaul semua bahan tadi hingga dapat better yang halus dan sebati. 
*  Celupkan hirisan pisang ke dalam adunan tepung dan goreng hingga kekuningan. Jika suka, sebelum memasukkan pisang ke dalam minyak, taburkan sedikit bijan pada permukaan pisang.
* Balik-balikkan pisang goreng, supaya masak sekata.
* Angkat bila dan masak dan toskan minyak atas kertas dapur.
* Hidangkan.  Jika suka boleh cicah dengan sambal kicap atau sambal tumis.


Menu berbuka pada 7 zulhijjah yang lepas, pisang goreng bijan cicah dengan sambal sambal kicap jawa yang mabeles.  Orang yang sebelum ini gelak-gelakkan saya suka makan goreng pisang tak kira waktu cicah pula dengan sambal kicap, pun makan dan asyik ulang-ulang cakap pisang goreng bijan nie sedap.  Saya cakap ini pisang goreng ala korea kan.  Memang sedap dan bau wangi bijan.

Nak nampak cantik sepatutnya saya taburkan bijan atas permukaan pisang ketika hendak menggoreng.  Tapi sebab nak cepat masa tu saya lebihkan saja biji bijan ke dalam better, hasilnya tetap awesome.
Wassalam.

4 comments:

  1. Hujan-hujan begini ada pisang goreng memang layan :)

    ReplyDelete
  2. Pisang nipah memang sedap digoreng.
    Wak petang ni ngadap cempedak goreng

    ReplyDelete
  3. Pernah makan pisang goreng berbijan, orang jual dalam keretapi dari Golok ke Hatyai. Nak cari resepinya sebab sedap sgt!

    ReplyDelete