Tuesday, 18 August 2020

Ayam Masak Sirsau

Assalamm...
Peringkat permulaan hari tu kena duduk rumah, jadi macam sasau juga sampai time nak masak memang pening nak fikir masak apa.  Masak menu jawa sudah, bugis sudah, melayu sudah, cina mamak memang selalu di tempat kerja jadi rehatlah sekejap dari makan dua jenis tu.  Tanya pak google kita jumpa menu orang banjar ayam masak sirsau nie, katanya sedap dan bahan-bahan pun macam yang kita selalu guna dan sentiasa ada dalam peti ajaib.  Tak ada kolaan orang banjar jadi kurang tahu menu-menu diorang ada pun kawan 2 3 orang tapi kurang rapat.  Masa kecil dulu ingat ada 2 keluarga jiran kami dengan orang banjar tapi tak lama lepas tu mereka berpindah atau balik kampung dah tak ingat.  Nama jiran tu pun tak ingat dah, boleh ingat sebab arwah mak ada tempah katil kayu yang diukir dengan depa dan katil tu digunakan lama sampai kami pindah ke rumah baru.  Ape dah melalut pulak, jom lah check resepi dia yang saya ambil daripada blog juga, tak sure pula tuan punya blog orang banjar ke tak?.


Ayam Masak Sirsau (Masakan Banjar)
Sumber: Blog Tentang Aku

Bahan-bahan
6 ketul ayam

1 inci halia - hiris
1 biji bawang besar - hiris
2 biji bawang merah - hiris
10 tangkai cili padi - belah 2 
1 biji lada merah besar - hiris
1 batang serai - ketuk
1 inci belacan
3 biji lada cili api - belah jangan putus
1 biji tomato - dadu
1 inci kunyit hidup - hiris
2 sudu besar lada blend
1 kiub pati ayam
air asam jawa
garam dan serbuk perasa secukupnya
air untuk kuah

Cara Penyediaannya
* Blend halia, bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili padi, lada besar, belacan, kunyit, hingga lumat
* Panaskan minyak, tumis bahan blend hingga pecah minyak.
* Masukkan lada blend, kacau sebati dan masukkan serai.  Kacau.
* Masukkan kiub pati ayam, kacau dan masukkan ayam.
* Kacau hingga ayam sebati dengan bahan lain, masukkan tomato, kacau lagi.
* Masukkan air asam jawa, kacau dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya.
* Gaul rata, masukkan cili padi.  Kacau hingga kuah agak kering
* Angkat dan hidangkan




Tak salah mencuba kan, merasa juga kelainan sesuatu makanan.  Kadang menu hampir sama tapi olahan berbeza sedikit antara suku kaum dan semestinyalah nama panggilan pun lain mengikut suku kaum tersebut.  Yang pasti anda tak akan jadi sasau bila makan ayam masak sirsau ini, unik rasanya ada pedas, masam dan masin.
Wassalam.

6 comments:

  1. Alternatif ayam masak merah. Boleh cuba juga nanti.

    ReplyDelete
  2. Pertama kali dengar ni.Sesekali boleh cuba untuk ubah selera dan cuba menu baharu.

    ReplyDelete
  3. Masakan Banjar memang sedap! Saya hidup dalam kalangan orang Banjar. Sekampung hidup aman damai. Sekarang orang Banjar di kampung saya pula yang jual nasi ambeng, makanan tradisi kami, orang Jawa!

    ReplyDelete
  4. pertama kali dengar nama menu ni NM boleh lah cuba kalau ada bahan-bahannya kan :)

    ReplyDelete