Sunday, 12 April 2015

Red Velvet Cookies

Assalam...
Fenomena red velvet cake yang jadi jadi hangat beberapa tahun ini berlarutan hingga ke biskut pulak.  Rujuklah mana-mana blog masakan terkenal mesti ada resepi ini pada blog mereka, macam-macam stail dan mahupun warna.  Tapi dari segi warna tu takdelah jauh sangat bezanya, masih berkisar pada warna asal.  Yang saya buat  ini hasil intaian dari blog Bicara Kak Noor sebab tertarik dengan warnanya yang merah merhelik.
Kita copy paste jer resepinya di sini ye.
 

Red Velvet Cookies
Sumber:  Kak Noor yang dirujuk dari 
Juicy cafe & cake
Resepi Asal:  Ny. Liem Bandung




Bahan-bahan..

A
400 gm mentega
200 gm gula perang
180 gm gula kastor
1 sdk condensed milk*
20 gm pewarna merah
10 gm mocca hopyes*
1/4 sdk garam


B
2 biji telur A


C
475 gm tepung gandum*
2 sdk serbuk penaik*
2 sdk serbuk soda*
50 gm procake V. 45.5* - *satukan dan ayak*
200 gm serbuk badam - dibakar 5 minit

200 gm kacang gajus - dicincang kasar dan bakar 5 minit
200 gm coklat cip

Cara-caranya..




1. Dalam bekas mixer, satukan bahan-bahan A dan pukul sehingga mengembang.
2. Masukkan bahan B dan pukul lagi sehingga rata.

3. Masukkan sedikit demi sedikit bahan-bahan C dan gaul rata.

4. Sudukan adunan sebanyak 1 sudu kecil dan susun atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.

5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 150C selama 20 minit kemudian turunkan suhu kepada 100C dan bakar lagi selama 20 minit.
6. Keluarkan dan apabila sejuk 'drizzle' dengan coklat putih cair.

(ini i tak buat sebab tetiba vitamin R tak cukup hehehe)..

7. Adunan ini menghasilkan kurang lebih 300 biji.

Nota..
*Condensed milk - milk flavor - (kalau takde pun takde masalah)
*Mocca hopyes - mocca emulco/flavor
*Procake V. 45.5 - susu tepung
*Masa pembakaran boleh juga gunakan 170C dan bakar selama 20 minit.



Ini warna hasil karya saya, amboi hasil karya konon.  Merah gelap, tak jadi merah cerah macam yang kak noor buat.  Kak noor tolong bagi tips nak buat yang merhelik-merhelik gitu.
Tak payah tunggu raya kalau rasa nak makan, boleh buat sebagai kudapan sehari-hari.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment