Tuesday, 14 April 2015

Ambuyat Makanan Tradisi Orang Borneo

Assalam...
Cerita weekend dengan dua orang lagi girlfren, aktiviti masak-masak makanan tradisi orang borneo.  Ada yang panggil ambuyat, linut, na'ua, kapurung atau ada nama lain mengikut suku kaum.  Nama ambuyat tu orang semua dah tahu, tak silap nama tu dalam bahasa brunei.  Ini 1st time saya rasa ambuyat versi orang brunei dan sarawak yang menggunakan tepung sagu.  Saya selalu makan yang versi buatan orang bugis seperti yang saya cerita di sini menggunakan tepung ubi atau kanji.


Adunan kena kacau tanpa henti ketika menuang air panas mendidih.  Berhenti menuang air panas bila senduk dah jem pada sagu yang mula mengeras.  Kemudian teruskan lagi mengacau adunan hingga semua warna putih bertukar menjadi jernih.  Ambuyat kami nampak berwarna perang sedikit sebab tepung sagu (mulong) dah simpan lama.

Macamana nak makan, ambil garfu sebab takde chopstik khas tu, pusing-pusingkan dalam ambuyat sampai dapat satu ketul.  Kemudian cicah dalam sambal, kemudian telan.  Ye kena terus telan, itu cara orang makan ambuyat, tak perlu kunyah.  Encik sham, kata ambuyat ini makanan yang sesuai untuk orang yang takde gigi sebab tak perlu kunyah.

Sambal pencicah petang itu kami sediakan sambal cencaluk, sambal belacan, sambal budu dan tiga lagi lauk sampingan.  Menurut girlfren saya ambuyat boleh dimakan dan dipadankan dengan semua jenis lauk.  Terbaik bila ada sup ikan atau ikan tamban masin.  Tapi paling penting nak makan ambuyat kena ada sambal yang sedap dengan kombinasi tiga rasa masam, masin dan pedas.

Slurp, slurp, punya slurp tak sedar dah habis satu besen ambuyat.
Wassalam..

No comments:

Post a Comment