Tuesday 14 April 2015

Havana Sparkle / Almond London

Assalam....
Orang yang nak berniaga biskut raya mesti tengah sibuk sekarang pergi kelas untuk belajar biskut yang baru-baru kan.  Biskut raya pun up date setiap tahun, bukan model handphone jer kalau nak tahu.  Agak-agak tahun ini biskut raya apalah yang terbaru, ada yang berani buat biskut gst?...hehehe.  Kita ini biskut baru-baru suka juga mencuba sekali dua gitu, tapi yang lama jugak yang akan diulang-ulang seperti biskut Havana Sparkle @ Almond London ini.  Nama biskut pun canggihkan, cuma tuan jer tak sampai london apatah lagi melihat havana.  Resepi ini sumbangan seorang kakak (Kak Ana) belasan tahun yang lalu yang dipelajarinya masa pergi kelas belajar membuat biskut.  Nak pergi kelas bayar mahal juga lagi pun masa tu belum banyak sumber dari internet, misi menyalin dan mengumpul atau potostat resepi dari orang budiman yang baik seperti Kak Ana, dapat orang copy free atau dikenakan bayaran yang minima amatlah bersyukur.  Buku resepi pun dah koyak rabak, jadi kita abadikannya di sini sebagai rujukan.
Havana Sparkle
Sumber: Kak Ana (Rohana Astec)

Bahannya
150gm mentega
50gm gula ising
50gm coffemate
50gm nestum - kisar halus (kadang tak letak)
1/2 sudu vanila esen
50gm tepung jagung
1 biji kuning telur
sedikit garam (saya tak letak)
170gm tepung gandum
Coklat masakan
Badam / hazelnut - saya panggang sekejap
Manik (colour rice / badam cincang) secukupnya


Penyediaannya
*  Pukul mentega dengan gula hingga kembang.  Masukkan telur dan esen vanila.  Pukul lagi hingga sebati.
*  Masukkan coffeemate, nestum, tepung jagung dan gaul sebati.
*  Masukkan tepung gandum, gaul sebati.  Ambil sedikit adunan, letakkan badam atau hazelnut di tengah.  Buat bulat-bulat atau mengikut bentuk biji badam atau hazelnut.
*  Bakar hingga masak dalam oven.
*  Bila dah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang telah dicairkan secara double boiler.
* Letakkan dalam mangkuk kertas dan tabur manik atau badam cincang di atasnya.
*  Biar hingga coklat kering dan simpan dalam bekas kedap udara.



Base almond london yang dah siap dibakar, tunggu nak salut coklat.  Tak tersusun langsung tonggang terbalik.
Ini yang tahun lepas punya, ready untuk dihantar ke rumah ibu mertuaku...
Moga tahun ini masih diberi lagi peluang, rezeki dan masa untuk uli-uli biskut raya seperti tahun lepas.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment