Friday, 17 April 2015

Kari Telur Berpetai.

Assalam...
Masakan dari dapur en.abang, kadang saya boleh layan kadang tak boleh nak terima.  Dia gemar makan kari, dah rupa gaya mamak boleh hirup-hirup kuah kari gitu.  Kalau hati dah suka, semua benda nak dikarikan, tengok ajelah menu kari telur berpetai dia ini.


Kari Telur Berpetai
Sumber: Abe Nas


Bahannya
5 biji telur
Sedikit isi petai / petai papan
2 biji ubi kentang - dadu
1 biji bawang holland - hiris
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Daun kari
2 sudu serbuk kari campur sedikit air untuk buat paste.
1/2 sudu cili boh 
2 cawan air
Secukupnya garam dan gula
Minyak masak


Penyediaannya
* Rebus telur dan bersihkan dari kulit.  Jika rajin boleh goreng sekejap.
*  Tumiskan hirisan bawang putih, merah hingga layu.  Masukkan cili boh, tumis lagi hingga garing.
* Masukkan kari paste, dan masukkan sedikit air, tumis dengan api perlahan hingga kari masak.
* Masukkan air kalau nak kuah cair boleh tambah.  Masukkan ubi kentang, bawang holland.
* Bila ubi dah empuk, masukkan telur dan petai.  
* Perasakan dengan garam, gula dan perasa pilihan.
 
Masa makan saya cuma kutip petai, kentang dan telur saja, kuah kari nehi, nehi, nehi babooji.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment