Friday, 24 April 2020

Puding Karemel (Puding Susu)

Assalamm...
Bila ada yang kata nak makan puding karemel saya dengan senang hati terus sediakan, sebenarnya dah berkira-kira sejak beberapa hari lalu nak buat yang ini.  Bahan-bahan pun mudah dan sentiasa ada stok dalam dapur.  Masih mengguna pakai resepi yang jadi rujukan sejak dulu di sini dan ubah sedikit sebab nak kurangkan rasa manis.



Sebelum ini selalu sediakan dalam satu loyang besar, kali ini guna acuan kecil seperti dalam gambar.  Dapatlah 3 biji puding, lebih mudah untuk di hidang dan senang nak simpan jika tak habis almaklum peti ais sejak-sejak PKP nie, sentiasa sesak nafas, sendat dan padat.


Puding Karemel (Puding Susu)
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
6 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan air
1/2 cawan gula untuk karemel 



Cara Penyediaannya
* Masak gula hingga jadi karemel dan lapiskan di bahagian dasar dan tepi acuan.
* Sediakan pengukus.
* Dalam mangkuk campurkan telur, susu, air dan esen vanila.  Gaul sebati dan tapis adunan.
* Masukkan adunan ke dalam acuan dan kukus.  Balut tutup kukusan dengan kain muslin supaya air tak menitik atas puding.  Boleh guna foil atau cling wrapp untuk cover acuan.
* Kukus hingga masak lebih kurang 30 minit dengan api sederhana.
* Keluarkan kuih dari pengukus dan sejukkan.
* Hidangkan atau sejukkan ke dalam peti aos terlebih dahulu.


Semalam ada baki seketul lagi dalam peti ais.  Boleh hidang untuk sungkai hari pertama ramadhan, puasa tahun ini musim PKP yang akan dilajutkan lagi 2 minggu sehingga 12 Mei.  Tak apalah kita stay at home yang penting kita terselamat daripada virus covid-19 tu.
Wassalam.

4 comments:

  1. Selamat berpuasa Nasa.

    Puding karamel ni 'laku keras' di bulan Ramadhan ni.

    ReplyDelete
  2. Baru buat malam tadi.. nampak menyelerakan la

    ReplyDelete
  3. ayo segera bergabung dengan kami hanya dengan minimal deposit 20.000
    dapatkan bonus rollingan dana refferal ditunggu apa lagi
    segera bergabung dengan kami di i*o*n*n*q*q

    ReplyDelete