Saturday, 4 April 2020

Mee Kari

Assalamm...
Suatu petang, bergegas balik kerja sebab nak realisasikan misi buat mee kari pada yang buat permintaan.  Setiap masa asyik di dendang tepi telinga nak makan mee kari hasil dari air tangan kita.  Ingatkan dah bawa ke restoran mahal makan mee kari boleh diam, diam lah sekejap, lepas minta lagi.  Rasa memang tak boleh tahan naik menanah teliga mendengarnya, tak boleh jadi kena tunaikan juga. 


Bukan terpaksa tau, ini ikhlas nak buat yang sebaik mungkin dan misi mencari resepi yang dirasakan sesuai pun berjalan sambil mencatat bahan yang kena beli kejap lagi.  Untunglah supermarket orang kaya tu dekat dengan rumah, yang berlobang poket saya lah sekali beli bahan untuk buat mee kari ini lebih 50 hengget.  Mula-mula kira bajet kurang dari rm50 sebab conggak banyak bahan mentah lain ada kat umah, masa nak bayar over pula daaa, iyelah harga bahan mentah pun bukan makin turun kan.


Mee Kari
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
1 peket kecil Mee / bihun - celur sekejap
1 ekor rangka ayam or 1/2 ekor ayam
200gm isi udang / ketam
200gm isi kerang
1 peket kecil fish cake
1 peket kecil fish ball
1 peket kecil tau pok (tahu goreng)
1 paket kecil rempah kari ikan
1 paket kecil rempah kari daging
1/2 paket kecil rempah kurma
4 sekawan (sedikit setiap jenis)
1 tangkai daun kari
4 ulas bawang merah - hiris
2 sudu cili giling*
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
Air secukupnya (2 liter)
Garam dan gula secukupnya
1 kotak kecil santan
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan Sayuran
2 batang sayur sawi*
Taugeh*
2 biji telur rebus - belah 2
3 urat kacang panjang*
1 biji cili merah / hijau- hiris
2 biji limau kasturi - belah 2
Bawang goreng
Secukupnya daun sup / daun bawang- hiris


Cara Penyediaannya.
* Celur sayur bertanda '*'.
* Blend bahan bertanda hingga halus.  
* Campurkan semua serbuk kari dan bancuh dengan sedikit air hingga jadi paste.
* Panaskan minyak dan tumis bawang hiris bersama, daun kari dan 4 sekawan.
* Masukkan cili giling tumis hingga kering dan masukkan bahan blend. Tumis hingga naik minyak.
* Masukkan rempah kari dan tumis lagi hingga wangi.
* Masukkan air, rangka ayam dan udang, renehkan hingga ayam masak.
* Masukkan santan, garam, gula dan serbuk perasa. Didihkan sekejap dan masukkan isi kerang, fish ball, fish cake dan taupok.
* Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
* Hidangkan.  Letakkkan mee bersama serba sedikit bahan sayuran dan siramkan kuah keatasnya.

Dia minta buatkan mee kari satu mangkuk jer, sekali makan, tak perlu banyak-banyak.  Tapi bahan dia pun memang dah banyak, letak serba sedikit pun banyak juga.  Tak kan nak hidang kuah dan mee saja saya kata, sebab dia tahu feel saya yang suka alang-alang menyeluk pekasan biar sampai ke pangkal lengan.  Buat sehabis complete yang boleh, dan terpaksa lah dia hadap mee kari tu dari pagi sampai ke malam selama 3 hari 3 malam.  Bukan mendera ya, sebab rasa dia boleh masuk lah tu, tu yang dia dok ulang makan sampai habis.
Wassalam.

6 comments:

  1. Banyak sampai 3 hari 3 malam. Sukalah mee kari ada taupok. Ni memang betul-betul lengkap.

    ReplyDelete
  2. Hahaaaa... saya ketawa sendiri baca tulisan ni. Siapalah si dian yang kena makan mee rebus 3 hari tiga malam tu.kihkihhh.

    ReplyDelete
  3. Banyak bahannya, patutlah mahai

    ReplyDelete
  4. Waalaikumussalam. Lapaq lak awai pagi ni tengok makanan 🤣

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete