Monday, 6 April 2020

Cucur Cempedak..

Assalam...
Jangan tanya sekarang ada musim cempedak ker tak? diam-diam sudah kalau anda tahu sekarang bukan musim.  Itu maknanya draft entry lama yang berkarat dalam folder, hehehe.  Sekarang kalau tidak silap baru nak masuk musim buah mangga, iklan harum manis Perlis dah banyak lalu lalang dekat wall.  Musim mangga tu macam pengenalan untuk musim buah akan datang tak lama lagi termasuk lah buah cempedak.


Saya masih ingat buah cempedak ini mak andak bagi dari kedah.  Busuk juga lah kereta nak bawa benda ini, tapi sebab suka jadi tidak kisah lah.  Buah mengkal belum masak waktu itu, mak andak pesan bungkus dengan surat khabar dan biar dalam sehari dua lagi.  Terlupa akan buah ini sebab bau dia tak kuat sangat, isi buah dah benyek sangat dan tak sesuai dah kalau nak goreng sebiji-sebiji begitu.


Cucur Cempedak
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
Isi cempedak lenyek
Tepung gandum
Gula
Garam
Sedikit soda bikarbonat
Telur (jika suka)
Air
Minyak

Cara Penyediaannya
* Pisahkan biji cempedak dengan isinya, lenyek isi cempedak  sampai hingga halus.
* Masukkan soda, gula, garam, telur dan tepung gandum.  Tambah sedikit air jika perlu.
* Gaul sebati hingga jadi doh macam buat cucur.
* Goreng dengan minyak penuh hingga warna kekuningan. 
* Toskan minyak menggunakan tisu dapur.
* Hidangkan.

Ok sudah siap cucur kita, tinggal tunggu teh 'o' panasnya siap.  Jom kita minum petang kejap lagi.
Wassalam.

4 comments:

  1. ya Allah..sedap sangat ni...nikmat minum petang kalau ada cucur cempedak macam ni

    ReplyDelete
  2. Favourite ni cucur cempedak. Kenalah bersabar tunggu musimnya nanti :)

    ReplyDelete
  3. Nak tunggu cempedak berbuah lambat lagi.

    ReplyDelete
  4. Hehhehe.... tak mengapalah entri lama pun..
    Cempedak goreng ni mmg kegemaran ramai. Tapi saya takut nak kopek cempedak. Takut ada ulat. Gelii

    ReplyDelete