Tuesday 13 March 2018

Puding Tiramisu Kastard


Assalam...
Apabila awak diberi tugasan menyediakan dessert untuk kanak-kanak dan di beritahu buat apa saja yang senang-senang.  Ada pro and kontra di situ, sebab tak tahu budak-budak dan mak budak tu suka apa, tapi sebab tak kisah apa pun jadi bebaslah awak nak berkarya dengan harapan kanak-kanak dan mak kanak-kanak suka makan yang ini.  Buat dalam bekas kecil dan sediakan sudu kecil, mudah untuk mereka nak makan, kalau nak tapau bawa balik pun senang.


Puding Tiramisu Kastard
Sumber: Majalah Rasa


Bahan-bahan
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
5 tin air (guna tin susu untuk sukat air)
11 sudu makan tepung kastard (sukatan membukit - lebih kurang 200gm)
1 paket Biskut marie perisa kopi (secukupnya)
Milo secukupnya



Cara Penyediaannya
* Campurkan susu pekat, cair, air dan tepung ke dalam periuk.  Jika suka kastardnya rasa manis, tambahkan sedikit gula dan garam.
*  Kacau semua bahan hingga sebati dan semua tepung telah cair dan tidak berketul, kemudia baru buka api sederhana.
*  Kacau sampai pekat dan berkilat (meletup-letup) kemudian tutup api.
*  Sendukkan sedikit kastard ke dalam bekas atau loyang.  Kemudian lapiskan dengan biskut marie dan taburkan dengan milo.
*  Ulang langkah sehingga bahan habis. Pastikan lapisan terakhir adalah kastard.  
*  Kisar sedikit milo dan biskut kemudian tabur di lapisan paling atas tadi.
*  Sejukkan ke dalam peti ais hingga set dan sedia untuk dinikmati.


Terima kasih lah pada yang mengolah resepi asal kek tiramisu, jadi ala-ala "tiramisu local" sebegini.  Tiramisu memang perlu ada rasa kopi, coklat dan biskut ladyfinger yang diletak secara berlapis bersama dengan cream cheese dan dinikmati sejuk.  Harap-harap makna tiramisu dapat membangkitkan keceriaan kanak-kanak yang memakannya.
Wassalam.

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete