Sunday, 21 June 2015

Minyak Cili Padi

Assalam...
Khas untuk penggemar makanan pedas atau cili padi sekalian.  Terkadang bila kita beli cili tak habis makan dan yang lebihnya terbuang begitu saja.  Suatu hari kami jumpa cili padi merah yang masih segar dengan harga murah, stock akhir, maka memboronglah kami seperti memborong gula-gula dan coklat.
Tuan pengarah yang punya bahagian ini, tapi part nak membuang tangkai cili tu hambalah yang laksanakan.  Takut pedas katanya.  Kalau takut dengan pedas jangan bermain cili padi, makan takpe.
 Goreng dengan api perlahan sehingga cili garing.
Minyak Cili Padi.
Sumber: Abe Nas.

Bahan-bahan
Cili padi segar
Minyak masak
Garam
Botol untuk menyimpan.

Cara Penyediaan.
*  Bersihkan cili, buang tangkai dan cuci bersih.
*  Panaskan minyak, masukkan cili padi dan garam.
*  Goreng cili dengan api perlahan sehingga garing.
*  Sejukkan dan simpan dan botol.  Cili boleh jugak diblend hancur sebelum disimpan.


Contoh penggunaan minyak cili, dalam menu megi goreng jerangkap samar ini.  Atas tu potongan cili padi yang segar, dalam megi goreng tu pulak dah dicampur dengan minyak cili padi.
Wassalam.

No comments:

Post a comment