Assalamm...
Segelintir anak muda tidak kenal dengan kuih orang lama ini. Ada yang panggil dangai, dange, rangin atau putu. Pernah satu hari tu, seorang anak muda bertanya namanya dan dibalas dengan tak pernah dengar pun nama tu lalu anak muda itu jawap lagi kalau bingai dia tau. Makcik pun balas, kalau orang melayu sendiri tak kenal apa itu dangai, maka bingai lah dia, sakastik juga jawapan makcik, sakit sampai ke dalam gitu.
Maaflah anak muda, darah muda makcik masih ada tu yang emosi sikit bila ada orang bangga sangat konon dia orang melayu tapi hal-hal berkenaan bangsa sendiri tak tahu. Bukan salah kamu, jika kamu kurang peka, kamu cuma tahu kamu itu melayu, tapi makna melayu itu sendiri kamu tidak memahaminya.
Kuih Dangai / Dange
Sumber: Mulia
Bahan-bahan;
3 cawan kelapa parut putih
1 cawan tepung pulut
Secubit garam
Secukupnya gula melaka
Cara Penyediaannya;
* Sediakan pengukus dan acuan lompang.
* Gaul kelapa bersama tepung pulut dan garam hingga sebati.
* Masukkan ke dalam acuan hingga penuh.
* Tekan sedikit ditengah acuan, letakkan gula di tengah-tengah.
* Kukus lebih kurang 12-15 minit (acuan kecil).
* Keluarkan daripada acuan apabila sejuk dan hidangkan.
Nota - inti gula melaka boleh diganti dengan sebarang jenis jem atau kaya jika suka.
Mungkinlah kamu tidak kenal sebab, tok nenek kamu dulu sediakan kuih ini dengan dibakar dalam acuan yang bentuknya pun lain. Tapi bukan manusia saja yang berubah, kuih-kuih tradisi turut berubah dari segi bentuk dan cara pengolahannya. Selagi rupa dan rasanya tidak terpesong terlalu jauh, maka masih boleh diterima dan claim sesuai namanya.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment