Sunday, 30 July 2023

Asam Pedas Ikan Parang

Assalamm...
Pertama kali makan yang namanya menu asam pedas ketika berkunjung ke rumah kawan di Melaka, mak dia sediakan asam pedas ikan parang.  Terus jatuh cinta dengan namanya asam pedas, kali kedua ketika ke Johor, kakak kawan masak asam pedas guna ikan selar atau kerisik masa tu.  Kedua-dua versi asam pedas yang saya nikmati ketika itu sangat sedap pada tekak saya, kedua-duanya merah menyala dan cuma ada tambahan bunga kantan.  Selepas itu baru lah jumpa dengan asam pedas yang pelbagai jenis di letak dengan daun kesum, tambah sawi jeruk, lobak asin atau sayur lain.  Tapi lebih suka versi yang saya jumpa mula-mula dengan tiada banyak tambahan bahan selain bunga kantan.


Semenjak itu, bila jumpa saja ikan parang, automatik menu asam pedas yang terlintas.  Selalu pun macam itu, jika tak dimasak asam pedas, ikan parang digoreng garing saja.  Tapi paling best kalau jumpa ikan parang yang ada telur.


Asam Pedas Ikan Parang
Sumber: Cik Aminah 
 
Bahan-bahan;
1 ekor ikan parang - potong dan basuh bersih
10 biji cili kering - rebus dan kisar
1 inc. belacan*
10 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 batang serai -  ketuk
1 bunga kantan - belah dua
Minyak untuk menumis
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Serbuk perasa
Sedikit air asam jawa atau 2 keping asam gelugor
Air secukupnya
 


Cara Penyediaannya;
* Tumbuk bahan bertanda '*'
* Panaskan minyak dan tumbis bahan tumbuk hingga wangi.
* Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
* Masukkan serai dan ikan.  Biar seketika hingga jus ikan keluar, baru tambahkan dengan air.
* Tambahkan air mengikut kuah yang dikehendaki, biar mereneh seketika.
* Masukkan bunga kantan, gula, garam, bahan perasa air asam jawa. Didihkan lagi hingga agak pekat sedikit.
* Sesuaikan rasanya dan tutup api.

Tapi itulah, tak boleh masak selalu sebab hanya kita yang suka makan ikan parang.  Tulang banyak mereka tak suka makan, hilang nikmat makan agaknya.  Kita pula lagi banyak tulang lagi suka, lagi trill lagi nikmat rasanya, sebab tu suka semua jenis ikan bertulang halus macam ikan terubuk, ikan susu mahupun ikan selangat.  Walau tercekik tulang beberapa kali tetap tak patah semangat nak meratah.
Wassalam.

1 comment: