Saturday, 29 July 2023

Kuih Kaswi @ kosui

 
Assalamm...
Adakah ini yang gedik? iya ini kawsi gedik cuma tak dimasak dalam acuan viral yang gedik itu.  Biarkan saja kuihnya yang gedik jangan tukang buat gedik sudah.  Kuih tradisi yang nampak simple dengan bahan yang mudah tapi kadang tidak menjadi juga bila membuatnya.
 
Kuih Kasui / Kosui
Sumber: Mulia
 
Bahan-bahan A;
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan - simpul
2 cawan air
Secubit garam
 
Bahan-Bahan B;
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
2 sudu makan air kapur
3 cawan air
 
Bahan-bahan C;
Kelapa parut putih
Secubit garam 

Cara Penyediaannya;
* Masak bahan A, hingga gula larut dan sejukkan.
* Campurkan semua bahan B, kacau sebati hingga tepung tidak bergentel.
* Sediakan acuan, griss dengan sedikit minyak dan panaskan pengukus.
* Campurkan bahan A dan B, gaul sebati dan tapis.
* Masak atas api sederhana hingga naik wap, tak perlu sampai adunan berketul dan kental.
* Tuang ke dalam acuan dan kukus selama 30-40 minit (guna acuan besar).  Sentiasa buka penutup kukusan dan buang air untuk mengelakkan air menitik atas kuih.
* Sejukkan kuih terlebih dahulu sebelum di potong.
* Kukus kelapa parut kira-kira 5 minit.  Gaul dengan sedikit garam.
* Potong kuih dan golek-golekkan atas kelapa parut.
* Siap untuk dihidangkan.


Unsur penting yang menjadikan kaswi anda tetap mengedik adalah penggunaan tepung ubi.  Jadi kalau nak gedik tak boleh skip bahan ini ya. 
Wassalam.

No comments:

Post a Comment