Saturday, 27 August 2022

Keresek Jantung Pisang


Assalamm...
Edisi masak-masak bersama mertua, sudah lama sebenarnya masak menu ini.  Kebetulan ada jantung pisang boleh lah kita buat, saya lebih suka makan lauk kresek ini berbanding dengan gulai kopeh.
 
 
Kaki ayam dan organ dalaman ayam dipotong kecil-kecil seperti dalam gambar di bawah.  Selanjutnya cek resepi kresek jantung pisang di bawah.

Kresek Jantung Pisang
Sumber: MIL
 
Bahan-bahan
1 biji jantung pisang hiris nipis - jika tak suka jantung pisang boleh tukar guna kacang panjang atau rebung
kaki ayam
leher ayam
anggota dalaman ayam seperti - jantung, hati dan pedal
2 sudu serbuk kari
4 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
2 batang serai*
1 inci halia*
10 tangkai cili kering* (tambah jika suka pedas)
1 kotak kecil santan
2sudu kerisik
Sedikit rempah 4 sekawan
Secukupnya gula / nise
Secukupnya garam dan serbuk perasa 
Minyak untuk menumis

Cara Penyediaannya:
* Blend halus bahan bertanda '*' campur dengan serbuk kari.
* Rebus jantung pisang terlebih dahulu dan toskan.
* Tumis 4 sekawan, masukkan bahan blend, tumis hingga rempah masak.  Tambahkan sedikit air jika perlu.
* Masukkan kaki ayam, leher dan organ dalaman.  Reneh hingga kaki ayam lembut.
* Masukkan santan, kerisik, nise, garam dan serbuk perasa.
* Masukkan jantung pisang dan sayur lainnya.
* Sesuaikan rasanya dan hidangkan. 

Ketika proses mereneh guna api sederhana sahaja, biar kaki ayam tu sekata empuknya.
 
Begini lah rupa kresek jantung pisang yang dah siap.  Ada rasa macam gulai sikit lebih kurang kopeh (gulai organ dalaman) tapi ini versi tak berkuah dan dimasak bersama sayuran.

Sudah siap, jom lah makan gaiss.
Wassalam.

1 comment:

  1. Lama tak makan jantung pisang. Sekarang jantung pisang naik saham, harga kayangan.

    ReplyDelete