Sunday 28 August 2022

Ikan Susu/Bolu Bakar

 
Assalamm...
Menu ringkas yang mudah, cepat disediakan dan sangat sedap.  Cuma diperlukan sedikit kesabaran ketika menikmatinya kerana ikan ini banyak tulang halus.  Banyak hikmah yang boleh kita pelajari kenapa Allah cipta ikan yang banyak tulang, supaya kita bersabar sebelum kita dapat menikmati kesedapannya.  Bagi saya ikan banyak tulang itu rasanya lebih sedap daripada ikan yang hanya banyak isi.  Tercekik tulang itu biasa namun tidak mematahkan semangat untuk terus mencicipinya.
 
 
Sebenarnya ini resepi kesukaan arwah mak, selain ikan bolu/susu masak asam.  Kedua-duanya menjadi pilihan dan paling disukai ahli keluarga.
 
Ikan Susu/Bolu Bakar
Resepi: Hjh Timah

Bahan-bahan
1 ekor ikan bolu/susu sederhana besar - belah tengah dan potong 2 atau 3.
4 biji cili merah
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu kecil lada putih
Garam secukupnya
Sedikit minyak masak / zaiton
 
 
Cara penyediaannya.
* Bersihkan ikan
* Tumbuk halus lada hitam, cili merah dan bawang. Jika suka yang pedas membara boleh tambahkan cili padi.
* Tambahkan garam dan sedikit minyak.
* Lumur semua permukaan dalam ikan dengan bumbu tumbuk tadi dan tutupkan.
* Bungkus dengan foil atau daun pisang/daun kunyit jika bakar dalam oven atau atas grill.  Bakar tanpa pembalut juga tidak masalah.
* Bakar selama 15 - 20 minit atau hingga ikan masak.
 

Bakar jangan terlalu lama, nanti ikan menjadi keras dan tak juicy.
 

Sudah siap bakar, boleh terus dihidangkan bersama nasi panas.  Jika suka menikmati ikan bakar bersama bahan pencicah boleh sediakan sambal kicap atau air asam, terpulang.  Bagi saya tak perlukan sebarang sambal jika buat ikan bakar begini, bahan sambal yang diletakkan di tengah ikan sudah mencukupi.
 
Selamat mencuba dan menjamu selera kawan-kawan.
Wassalam.

2 comments:

  1. Sedapnya!
    Kami pun suka ikan bolu.
    Sekarang kami beli yang siap buang tulang. Boleh goreng atau panggang.

    ReplyDelete
  2. selalu ikan jenis gini memang rupa sisik lebih kurang kan yg banyak tulang nih. Ikan banyak tulang selalunya mesti lemak sedap berkrim tapi tulah kene sabar

    ReplyDelete