Sunday, 22 February 2015

Asam Pedas Untuk En.Abe

Assalam....
Asam pedas tak lengkap kalau takde daun kesom dan bunga kantan.  Itu kata orang, bukan saya kata...yang suka letak yang tak suka tak letak.  Saya belajar dari specis orang yang tak suka letak kedua benda itu, hanya kadang-kadang beliau letak sayur asin (sawi jeruk).  Saya pula duduk atas pagar, ada letak, takde biar kosong, tapi sepanjang masak asam pedas letak bunga kantan jer kalau stok ada, daun kesom tak pernah letak.

Mula-mula masak untuk en.abe dulu was-was jugak maklum dia tak boleh terima benda-benda pedas ini, tawakkal jerlah.  Letak gula banyak-banyak agar sesuai dengan lidah kelantannya tu.  Ketika itu hanya guna kepala ikan merah semata-mata.  Mula-mula macam takut-takut jer dia nak ambil, terjemahan rasa pedas dari warna merah menyalah tu agaknya.  Dah lepas suapan demi suapan baru nak komen, sedap, terbaik katanya.  Tak cukup semangkuk minta lagi.  Tapi bila isteri jenis memasak limited edition, bertabahlah suami bukan mudah nak merasa asam pedas selalu.  Haish patutnya bila dah suami suka makan kenalah masak selalu kan, hampehhh...
Asam Pedas Ikan merah
Sumber: Kak Uda

Bahannya;
4 keping ikan Merah - boleh ganti dengan ikan lain seperti tenggiri, kerisi, kembung, parang atau mambong
3 sudu besar cili giling / cili boh
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inc. halia*
2 batang serai*
sedikit ikan bilis*
sedikit belacan* (optional - saya jarang letak)
2 kuntum bunga kantan - belah 2
2 biji tomato - belah 4
sedikit sayur asin (optional)
2 keping asam keping / air asam jawa
gula pasir / merah
garam dan serbuk perasa 
air secukupnya
minyak untuk menumis 

Cara Penyediaannya;
*  Tumbuk bahan bertanda '*' hingga lumat.
*  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
*  Masukkan cilii giling, tumis hingga pecah minyak atau cili masak.  Masukkan gula, bunga kantan dan air asam jawa atau asam keping.
*  Masukkan ikan, gaul dengan cili dan biar seketika hingga jus ikan keluar baru masukkan air secukupnya.
*  Bila dah menggelegak, masukkan buah tomato dan sayur asin.
*  Tambah bahan perasa dan sesuaikan rasanya, dah rasa puas hati, tutupkan api dan bolehlah dihidangkan.
 
p/s - bukan maless nak masak asam pedas ini, tapi jarang jumpa ikan segar yang sesuai.  Jadi bila sesekali dapat memasak menu ini, kami pun fefeling macam makan mewah gitu.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment