Assalam...
Ada satu stall burger di Meru yang betul-betul sedap burger dia. Setiap kali lalu jalan tu dan stall buka memang tak lepas peluang mesti singgah pekena burger. Stall tu terletak di hadapan kedai tomyam dan tepi jalan Meru ke Kapar. Kadang frust jugak bila lalu tak kena masa sesuai stall belum buka atau dah tutup. Bilamana keinginan nak makan burger tak dapat dipenuhi oleh stall burger di sekeliling termasuklah fast food restoran, beginilah jadinya. Rasa-rasa nak buka stall burger sendiri yang limited edition, sendiri order, sendiri bikin, sendiri makan.
En.Abe lah yang mulakan...pertama kali buat 3 set burger untuk 2 orang, untuk kali ke-2 buat 6 set untuk 3 orang. Konon-konon budget untuk seorang kena makan dan habiskan 2 set. Ada unsur tamak haloba di situ, masing-masing tengah lapar, membuak-buak perasaan nak makan sebanyak-banyaknya.
Burger Special
Sumber: Abe Nas
Bahannya
Burger parties daging / ayam / ikan
Burger bun
Bawang holland - hiris nipis
Chesee slice
Tomato - hiris nipis
Telur
Daun salad
Mentega
French fries
Sos special - campuran sos cili, mayonis & mustard
Penyediaannya
* Toast burger parties atas fan dan balik-balikkan hingga masak. Boleh guna sebarang brand kesukaan (abang ramli atau abang azmi). Celupkan burger ke dalam sos lada hitam, ketepikan.
* Potong dua bun, sapu mentega pada bahagian yang dibelah tadi dan toastkan atas fan seketika dan ketepikan.
* Dengan gunakan fan yang sama - pecahkan telur, ratakan cukup untuk membungkus daging burger.
* Letakkan hirisan bawang atas telur, diikuti dengan hirisan cheese, daging burger yang telah dicelup ke dalam sos lada hitam kemudian bungkus dengan sempurna. Kalau tak suka telur, skip step ini, terus susun daging yang dah dicelup sos lada hitam pada bun.
* Lapiskan sayur pada burger bun (daun salad, tomato, bawang), daging burger dan paipkan sos special.
* Hidangan bersama dengan kentang goreng dan nikmati ketika panas-panas.
Seeloknya sediakan sos lada hitam terlebih dahulu sebelum mulakan buat burger ya. Semak resepinya.
Sos Lada Hitam
1 biji bawang besar - kisar
3 biji bawang putih - kisar
sedikit mix herb
3 sudu lada hitam kisar
2 sudu brown stock / brown sauce (guna yang instant saja)
Roux - egen pemekat (campuran tepung gandum & minyak masak)
Sedikit mentega
1 helai bay leaf
Garam dan perasa
Air secukupnya.
Penyediaannya
* Cairkan mentega, tumiskan bawang besar, putih hingga layu.
* Masukkan mix herb, bay leaf dan air.
* Masukkan lada hitam kisar, brown stock dan gaul rata. Tunggu seketika hingga mendidih baru masukkan roux.
* Kacau sos sepanjang memasukkan roux untuk mengelakkan sos berketul. Teruskan mengaul hingga terbit letusan-letusan kecil.
* Sesuaikan dengan rasanya dan keluarkan bay leaf sebelum digunakan.
* Sos juga sesuai dihidangkan bersama menu bbq.
Penamatnya seorang jer dapat habiskan 2 set, yang lain lepas selesai set pertama, dah angkat tangan kekenyangan terus tebongkang. Tapi puas hati dapat sediakan sendiri.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment