Thursday, 12 October 2017

Apam Susu


Assalam...
Hasil berjalan-jalan di page Masak Apa Hari Ini (MAHN), platform yang share banyak resepi dan ada yang sertakan step by step serta video penerangan.  Keahlian terbuka tak semestinya awak kena sumbang resepi.  Ramai yang jadi follower sebab nak cari idea memasak untuk keluarga, nak cari resepi baru, nak belajar masak mahupun resepi yang dijadikan sumber pendapatan.  Baguskan manfaatnya boleh dinikmati bersama, ahli pun ramai daripada mereka yang memang pro memasak, pertengahan, amatur  dan mereka yang baru hendak belajar masuk dapur "saya budak baru belajar"Pastu yang paling best bila ramai yang try sesuatu resepi dan hasilnya sangat menjadi, namun ada juga yang sebaliknya, bagi yang ikhlas memberi ilmu akan memberikan tips apa yang perlu dan tidak.  Page ini juga boleh dianggap sebagai medan ilmu, terhadap perkara baru yang belum pernah kita temui.  Kadang geli hati dan sedih juga tengok perbahasan  pasal masak kat dalam tu terutama bagi yang baru nak belajar bertanyakan sesuatu perkara yang paling asas.  Akan ada ahli yang baik budi pekerti memberi penerangan dan tak kurang juga yang suka perlekehkan seolah-olah semua orang itu sama ilmu dan kepandaian. 


Contoh resepi apam susu ini, kalau ikut resepi dan cara yang mereka kongsikan memang sangat mudah.  Sudah tentu mereka yang kurang mahir akan tertarik untuk turut mencuba.  Ada yang buat apam susunya jadi gebu gebas, tak kurang juga yang bantat kematu.  Hasil yang saya buat pun hampir bantat kematu, adunan yang saya blender tak menjadi kembang dan gebu (blender saya kurang best kot).  Cepat-cepat tukar guna mixer hingga adunan kembang dan gebu.
 

Apam Susu 
Sumber: MAHN group


Bahan-bahan
4 biji telur*
1 cawan gula*
1 sudu besar ovallet*
4 sudu besar susu pekat*
2 cawan tepung gandum
Sedikit essen vanila



Cara Penyediaanya
*  Blend bahan yang bertanda "*" sehingga betul-betul gebu.  (Saya blend separuh jalan, kemudian sambung guna mixer).
*  Masukkan esen vanila dan tepung gandum.
*  Gaul sebati dan bahagikan adunan kepada 2 atau 3 warna mengikut kesukaan anda.
*  Masukkan dalam acuan berselang-seli mengikut warna pilihan.
*  Kukus selama 30 minit atau hingga masak, lebih sikit pun takpe sebab takut tak masak (cuma jangan selalu buka penutup).


Never give up bila mencuba sesuatu resepi, kalau cara ini tak berhasil mungkin kena cari alternative yang hampir sama.  Sebab kadang bila kita bertukar cara sikit akan memberi hasil yang sangat bagus.  Berhati-hati dengan resepi-resepi yang ada tagline mudah, senang dah cepat, mungkin tak sesuai dengan cara kita.  Ajar diri untuk mencuba sesuatu resepi yang panjang berjela yang macam susah nak hadam dengan langkah-langkah yang panjang, kadang yang begini lebih memberi kepuasan dan  susah payah anda berbaloi.
Wassalam.

No comments:

Post a comment