Assalam...
Beli acuan peram cukup punya lama, nasib jer tak bersarang dek anai-anai. Acuan ini tak tahu nama tapi panggil acuan kuih pukis jelah sebab selalu orang guna untuk buat kuih pukis. Sebenarnya nak acu kuih lain pun boleh, dan hajat nak dapatkan hari itu sebab nak guna buat kuih lama yang tok nenek saya panggil kuih buroncong. Minta tolong ke anak sepupu cari kan kat Sabah atau kirim beli jika ada orang yang nak pergi Indonesia. Biasalah moto dia nak beli barang, beli dulu kemudian peram, lepas 3 4 tahun baru keluarkan dan guna.
So marilah kita buat kuih pukis ini dulu, sebab resepi pun banyak orang share dekat blog dan ig. Bahan-bahan pun senang nak cari. Mula-mula kita try dengan pukis pandan cheese dulu, harapnya selepas ini akan banyak variasi pukis yang akan keluar.
Pukis Pandan Cheese
Sumber: Rahel
Bahan-bahan
250g tepung gandum
150g gula kaster
2 biji telur
65g mentega~cairkan
250ml santan pekat
1 sudu teh esen vanila (Rahel tambah 2 sudu teh pandan paste utk rasa pandan)
1 sudu teh yis
50ml susu pekat manis
1/4 sudu teh soda bikarbonat
Topping:(sesuai selera)
Keju parut @ kepingan keju
Chocolate rice
Kismis
Cara Penyediaannya;
* Pukul gula dan telur hingga kembang (gula larut)
* Masukkan tepung gandum,vanila,pandan paste,soda dan yis,kacau rata.
* Pukul lagi sambil tuang susu,santan dan mentega secara bertahap.
* Tutup adunan dengan kain, perap kurang lebih 20 minit hingga mengembang.
* Panaskan acuan pukis terlebih dahulu,kemudian sapu dengan minyak
* Tuangkan adunan hingga setengah,kemudian tutup acuan
* Biarkan adunan masak 3-4 minit,kemudian buka penutup acuan, jika adunan kelihatan masih basah sedikit permukaannya segera taburkan topping.
* Tutup semula dan biarkan masak sepenuhnya hingga adunan kelihatan kering di permukaan.
* Angkat. Siap.
Nota- Seeloknya letakkan cheese ketika adunan dah mengeras, kalau letak terlalu awal cheese tu akan cair dan tak nampak gumpalan dia.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment