Saturday 23 September 2017

Kek Tapai Pandan


Assalam...
Tapai ubi memang gemar sangat makan jika nak banding dengan tapai pulut.  Ciri-ciri orang lama, memang suka makan benda-benda lama macam tapai.  Mak saya sangat expert buat tapai pulut, hasilnya pasti manis, tapi skill tu tak menurun pula kat saya.  Namun tak jadi masalah sekarang jika nak makan tapai pulut sebab mak mertua pun hebat juga buat tapai ini, time raya saya seorang je kat rumah tu yang makan tapai, anak menantu dia seorang pun tak gemarkan tapai.



Walaupun tidak ada siapa dalam keluarga yang pandai buat tapai ubi, tetapi sukanya lah benda alah ini.  Asal jumpa mesti beli, makan begitu saja.  Teringat ketika di Bandung jumpa penjaja tapai ubi, tapai ubi yang diletak dalam bakul besar, ubi tu pula besar-besar bukan macam kat sini ubinya dah dipotong-potong.

Sebagai melestarikan kesukaan makan tapai ubi, saya pun cuba buat kek yang telah dishare oleh ramai pemilik ig dari Indonesia.  Naik meroyan tengok ig depa dengan gambar dan resepi yang sangat menggiurkan.


Kek Tapai Pandan
Sumber: Ig. ontytikka


Bahan-bahan
300gm tapai ubi kayu, buang uratnya
75ml susu pekat
180gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
5 biji telur
1 sudu teh ovallete
180gm gula pasir
1 sudu makan paste pandan
150gm majerin, cairkan


Cara Penyediaannya
*  Siapkan loyang kek, sapu mejerin dan tabutkan dengan sedikit tepung.  Panaskan oven 160'c (atau mengikut kepanasan oven masing-masing, jangan set oven terlalu panas kerana membakar kek ini mengambil masa yang agak lama).
*  Ayak tepung dan baking powder.
*  Haluskan tapai dengan garfu dan campur dengan susu pekat.
*  Pukul telur, gula pasir dan ovalette hingga kembang, (adunan jadi kental dan warna putih). 
*  Perlahankan kelajuan mixer dan masukkan tapai sedikit demi sedikit hingga rata.
*  Masukkan majerin cair sedikit demi sedikit sambil gaul perlahan dengan spatula hingga rata.
*  Masukkan tepung dan gaul rata.
*  Tuangkan ke dalam loyang pembakar dan bakar selama 45-60 minit.
*  Test kek menggunakan baking stick (penyucuk cake).  
*  Biarkan kek sehingga sejuk sebelum keluarkan daripada loyang. 



Ini tak tahu kegilaan apa yang buat kek banyak-banyak nie. Balas dendam sebab tak dapat buat masa nak raya.  Jangan persoalkan boleh habis ke tidak? makan seorang memang tak lah, rezeki kena bagi-bagi kat jiran, angkut ke tempat kerja pasti licin.


Kalau nak jual, rasa-rasa ada orang nak beli tak?..
Wassalam.

No comments:

Post a Comment