Monday, 3 December 2012

Sambal Buah Keras - Pecco Pelleng'




nasamulia
Sambal Buah Keras - Pecco Pelleng
Salam Semua,
Anda kenal dengan buah keras atau dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai candlenuts atau kemiri dalam bahasa Indonesia?...klau orang lama2 mesti tau sebab selalu guna buah keras dalam masakan.  Penambahan buah keras dalam masakan selalunya untuk memekatkan kuah atau menambahkan rasa lemak.  Bagi masyarakat nusantara, buah keras memang digunakan secara meluas terutama di Malaysia dan Indonesia (negara pengeluar terbesar).

Ketika zaman kanak-kanak, Mulia biasa menolong arwah nenek untuk membuat lilin menggunakan buah keras.  Isi buah keras ditumbuk bersama kapas sehingga lumat.  Paste buah keras ini kemudian dilekatkan di lidi kelapa sebelum dibakar.  Bagi upacara2 adat bugis lama (adat seperti ma'pano, ma'pacci' ), lilin buah keras adalah satu kemestian yang perlu disediakan. 

Kat sini Mulia nak kongsikan satu resepi sambal yang menggunakan buah keras.  Cara membuatnya pun mudah dan cepat.  So jom kita try sambal ini.....
nasamulia
Isi Buah Keras yang telah dikeluarkan dari kulitnya
Sambal Buah Keras (Pecco Pelleng' / kemiri)
Bahan-bahan
5 biji Buah Keras (candle nuts / pelleng' / kemiri)
1 biji Cili Hijau
1 biji Cili Merah
1 biji Bawang Merah
1 biji Bawang Putih
5 biji Cili Padi
1 biji Tomato
*Gorengkan semua bahan di atas sekejap atau sehingga agak layu.
Gararm
Isi ikan goreng - ambil agak2 dari 2 ekor ikan kembung.
*Tumbukkan bahan yg telah digoreng dan masukkan isi ikan, perasakan.

No comments:

Post a Comment