Saturday, 15 December 2012

Sambal Tempoyak Udang Dan Petai Batu Balai

nasamulia
Sambal Tempoyak Udang dan Petai Batu Balai.
Assalamualaikum wbt....
Lima belas tahun dahulu Mulia pernah dijamu dengan menu ini oleh seorang kenalan ketika berbuka puasa bersama, hanya sekali itu Mulia rasa sambal tempoyak yang ditumis dengan udang tetapi sehingga kini masih terasa keenakannya.  Rasa rugi jugak sebab x sempat nak minta resepi dari kawan itu.  Selepas itu Mulia hanya menjumpai sambal budu yang ditambah tempoyak (yang ini Mulia kurang sikit, x boleh terima rasa durian yang manis makan dengan nasi).

Tak sangka bertemu jodoh pula dengan orang Pahang, menu yang selami ini dicari rupa2nya menjadi sebahagian hidangan wajib sehari2 di rumah mertua. Alhamdulillah selepas memendam rasa lebih 10 tahun, Allah memberi peluang Mulia merasa dan mencuba memasak sambal tempoyak udang.   "Dah kahwin dengan orang Pahang kenalah belajar masak dan belajar makan makanan mereka" itu pesan yang diterima dari sabahat baik Mulia.  Segalanya tentang makan Mulia tiada masalah, cuma nak masak tu yang ralat sikit,  tapi demi sesuatu yang dihajati, segala alasan ditolak tepi.

Jom kawan2 kita cuba memasak resepi ini, ianya mudah bak kata orang expect di dapur, main campak2 aje.  Nama Batu Balai sempena nama kampung  tempat Mulia kutip pengalaman memasak sambal ini.  Ini pertama kali Mulia masak ini, komen suami "Sedap, rasa ok, tapi berminyak sikit" erm ok, next time kurangkan minyak ketika menumis.
nasamulia
Siap untuk menjamu selera
Sambal Tempoyak Udang Dan Petai Batu Balai
300gm isi udang
1 cawan isi petai
2 sudu besar tempoyak
3 ulas bawang besar - mayang halus
3 ulas bawang putih - mayang halus
5 ulas bawang kecil - mayang halus
1 ketul halia muda - mayang halus
1camt serbuk kunyit
Garam
Minyak untuk menumis.

* Cara masak sangat simple, tumiskan bahan2 yang telah di mayang bersama serbuk kunyit hingga layu, masukkan udang, isi petai, tempoyak dan serbuk perasa.  Kalau terlalu kering boleh masuk sedikit air dan tumis hingga pekat.

No comments:

Post a Comment