Friday, 30 November 2012

Bihun Sup Ikan Kerapu Chinese Style

nasamulia
BIHUN SUP IKAN KERAPU
Salam Petang Jumaat semua,
Yahoo seronoknya bila sampai hari jumaat, sebb esok adalah hari cuti untuk meninggalkan tugasan2 di tempat kerja.  Pastinya bagi yang bekerja hari jumaat adalah hari yang di tunggu-tunggu, kalau boleh hari2 nak hari jumaat, lagi2 yang kerja gomen tu....betul tak?...Cuti dari buat kerja2 opislah, laksana pertukaran shift untuk selesaikan tugasan rumah tangga yang banyak tertinggal dalam seminggu.

Mulia nak kongsikan satu resepi suami Mulia, yang memang urmpphh..bolehlah kawan2 semua mencuba untuk menghidangkan dengan keluarga ujung2 minggu ini.  Bagi kita yang biasa makan sup ayam atau daging, apa kata kita tukar sikit selera dengan memasak sup ikan ini, menu yang memang femes bagi masyarakat cina...Mulia tak nak celoteh panjang kat sini, selamat mencuba dan selamat berhujung minggu...
Bihun Sup Ikan Kerapu

500gm ikan kerapu - potong keping2 dan gaul dengan tepung, garam serta kunyit. Goreng hingga kekuningan.
3 sudu tepung gandum
serbuk kunyit
Garam
Bihun kasar - celur untuk melembutkannya
Bawang Goreng
nasamulia
Isi Ikan perlu digoreng terlebih dahulu
Bahan-bahan untuk Sup
Rempah 4 sekawan
Bawang Merah - hiris
Bawang Putih - hiris
Daun Bawang - potong panjang2
Halia - hiris
Garam
Air secukupnya
nasamulia
Tumiskan Bawang dan Rempah Sup
 Sayur-Sayur
1 biji Tomato - potong kiub
1 batang English Celery - potong kecil
1 batang bawang (Leek) - potong kecil
Daun Sup
Daun Bawang
* Tumiskan bawang, halia dan rempah 4 sekawan sehingga naik bau atau kekuningan.  Masukkan air dan daun bawang. masukkan sayur-sayuran dan perasakan.  Bila dah masak tutupkan api, masukkan bihun dan ikan yang telah digoreng.  Hidang dan hias dengan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
nasamulia
Sayur - selain yang ada dalam gambar ini, pembaca boleh gantikan dengan sayur yang digemari

No comments:

Post a Comment