Sambal Telur Ikan Tenggiri |
Pembaca semua gemar makan telur ikan tak? Selalu bila kita makan dekat restoran nasi kandar, pasti menu menu telur ikan ada disediakan. Menu Telur ikan yang disediakan bersama bawang goreng dan daun kari, memang terangkat, harga pun boleh tahan. Kebanyakkan orang yang Mulia perhatikan, akan menggoreng telur ikan dengan garam kunyit saja atau dijadikan gulai kari bersama isi ikan.
Mulia nak cuba menyediakan telur ikan dengan kaedah yang lain. Sebenarnya Mulia dapat idea daripada menu Kak Soda (kakak Mulia) yang suka membuat sambal organ dalaman ikan seperti jantung dan hati yang sangat sedap. Cara Kak Soda ini, jenuh sikit terutama mereka yang tak boleh membezakan organ-organ dalaman ikan, silap2 perut ikan atau hempedu ikan tu yang dimasak, tak ke naya pahit dan...bayangkanlah sendiri. So untuk mengelakkan kekeliruan dan rasa selamat, Mulia guna telur ikan. Telur ikan apa2 pun boleh, tapi Mulia guna telur ikan tenggiri.
SAMBAL TELUR IKAN TENGGIRI
500gm Telur Ikan (cuci dan bersihkan)
5 biji tomato (potong kecil2)
5 ulas bawang putih (tumbuk)
5 ulas bawang kecil (tumbuk)
2 ulas bawang besar (tumbuk)
Cili Padi (tumbuk, ikut pedas yang disukai)
Garam secukup rasa
Gula pasir
Serbuk lada putih
Minyak masak
Cara-caranya
Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik minyak. Masukkkan tomato dan telur ikan, perasakan. Masak seketika sehingga telur ikan masak atau agak kering sedikit.
Menu sambal telur ikan, adaptasi daripada menu sambal kak Soda. |
No comments:
Post a Comment