Monday, 26 November 2012

Barobbok alias Bubur Menado Yang Kaya Khasiat

nasamulia
Barobbok alias Bubur Menado yang penuh khasiat sayur-sayuran
Assalamualaikum wbt...
Alhamdulillah, lega rasa dan puashati dapat memasak dan makan, makanan kegemaran.  Makanan tradisi terutama ketika musim panen (musim menuai) bagi petani yang menanam jagung.  Tapi ini hanya anggapan Mulia saja melalui pengalaman dulu2.  Sebab setiap kali tiba musim menuai tanaman jagung, isteri-isteri para petani akan memasak bubur ini yang dikenali sebagai Barobbok oleh masyarakat Bugis.

Di beberapa tempat khasnya di Tanah Bugis (Sulawesi), menu ini dikenali dengan beberapa nama (seperti Bubur Menado atau Bubur Jagung) walaupun versi pembuatannya adalah sama. Ramuan asas yang perlu ada dalam bubur ini ialah jagung, beras dan sayur-sayuran. Ketika ini, ramai yang telah mengolah bahan2 untuk meningkatkan nilai tambah borobbok dengan memasukkan isi ayam adau pun seafood seperti udang.  Ada jugak yang mencampurkan udang dan ayam sekali dalam resepi ini, terpulang kepada citarasa dan kemampuan seseorang.

Barobbok @ Bubur Menado
2 tongkol Jagung Muda - Hiris nipis untuk asingkan dari tongkolnya.
1 cawan beras - cuci dan toskan
1 pkt sup bunjut
500gm Ayam - potong kecil2 (boleh jugak guna udang kalau nak)
Garam

Bawang Goreng
Daun Sup
Daun Bawang

Bahan Tumbuk
Bawang Merah
Bawang Putih
Lada Putih


Sayur-sayuran
2 biji terung (panjang atau bulat) -potong kecil
Bayam
Kacang panjang
Daun Kelor (Daun Ramungai)
Daun Kemangi

*Boleh guna apa2 jenis sayur-sayuran kampung selain di atas

nasamulia
Jagung Yang telah dileraikan dari tangkainya
Cara Memasak
 - Buat air rebusan dengan memasukkan sup bunjut. Bila dah mendidih masukkan beras dan isi jagung. Rebus seketika dan masukkan bahan2 tumbuk.  Sekiranya pembaca rajin bahan2 tumbuk boleh jugak ditumis sehingga naik minyak kemudian masukkan ke dalam sup.
- Masukkan isi ayam atau udang.  Tunggu sehingga masak, kemudian masukkan sayur-sayuran.  Sayur-sayur daun masukkan last sekali untuk mengelakkan dari terlebih lembik.  Perasakan.

nasamulia
Rebus Jagung dan Beras sehingga empuk

nasamulia
Sayur-sayuran masukkan akhir sekali untuk mengellakan over cook.
- Hidangkan bersama sambal cili limau atau sambal kicap

Sambal Cili Padi Limau
Cili Padi kampung
Garam
Limau Nipis / Kasturi

* Tumbukkan Cili bersama garam sehingga hancur, Perahkan asam Limau.

nasamulia
Barobbok hidang bersama Sambal Cili Padi Limau


No comments:

Post a Comment