Barobbok alias Bubur Menado yang penuh khasiat sayur-sayuran |
Alhamdulillah, lega rasa dan puashati dapat memasak dan makan, makanan kegemaran. Makanan tradisi terutama ketika musim panen (musim menuai) bagi petani yang menanam jagung. Tapi ini hanya anggapan Mulia saja melalui pengalaman dulu2. Sebab setiap kali tiba musim menuai tanaman jagung, isteri-isteri para petani akan memasak bubur ini yang dikenali sebagai Barobbok oleh masyarakat Bugis.
Di beberapa tempat khasnya di Tanah Bugis (Sulawesi), menu ini dikenali dengan beberapa nama (seperti Bubur Menado atau Bubur Jagung) walaupun versi pembuatannya adalah sama. Ramuan asas yang perlu ada dalam bubur ini ialah jagung, beras dan sayur-sayuran. Ketika ini, ramai yang telah mengolah bahan2 untuk meningkatkan nilai tambah borobbok dengan memasukkan isi ayam adau pun seafood seperti udang. Ada jugak yang mencampurkan udang dan ayam sekali dalam resepi ini, terpulang kepada citarasa dan kemampuan seseorang.
Barobbok @ Bubur Menado
2 tongkol Jagung Muda - Hiris nipis untuk asingkan dari tongkolnya.
1 cawan beras - cuci dan toskan
1 pkt sup bunjut
500gm Ayam - potong kecil2 (boleh jugak guna udang kalau nak)
Garam
Bawang Goreng
Daun Sup
Daun Bawang
Bahan Tumbuk
Bawang Merah
Bawang Putih
Lada Putih
Sayur-sayuran
2 biji terung (panjang atau bulat) -potong kecil
Bayam
Kacang panjang
Daun Kelor (Daun Ramungai)
Daun Kemangi
*Boleh guna apa2 jenis sayur-sayuran kampung selain di atas
Jagung Yang telah dileraikan dari tangkainya |
- Buat air rebusan dengan memasukkan sup bunjut. Bila dah mendidih masukkan beras dan isi jagung. Rebus seketika dan masukkan bahan2 tumbuk. Sekiranya pembaca rajin bahan2 tumbuk boleh jugak ditumis sehingga naik minyak kemudian masukkan ke dalam sup.
- Masukkan isi ayam atau udang. Tunggu sehingga masak, kemudian masukkan sayur-sayuran. Sayur-sayur daun masukkan last sekali untuk mengelakkan dari terlebih lembik. Perasakan.
Rebus Jagung dan Beras sehingga empuk |
Sayur-sayuran masukkan akhir sekali untuk mengellakan over cook. |
Sambal Cili Padi Limau
Cili Padi kampung
Garam
Limau Nipis / Kasturi
* Tumbukkan Cili bersama garam sehingga hancur, Perahkan asam Limau.
Barobbok hidang bersama Sambal Cili Padi Limau |
No comments:
Post a Comment