|
Tumbuk bersama Bejabuk (Burasak pulut dengan Sambal Kelapa) |
Salam Sejahtera Semua,
Tumbuk - perkataan
tumbuk atau burasa pulut, leges merujuk kepada sejenis makanan utama suku kaun Bugis ketika perayaan dua Hari Raya - Idul Fitri dan Idul Adha. Klau orang Melayu ada Ketupat Pulut dan Lemang,
Tumbuk adalah makanan yang sinonim dengan masyarakat Bugis. Proses membuat "tumbuk' sama renyah dengan membuat ketupat atau lemang.
|
Beginalah rupa "Tumbuk" bukan, yang telah direbus sekurang2nya 4 jam. | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
|
|
Bermula dengan merendam pulut sekurang2nya sejam, kemudian mengukus.
Pulut yang telah masak perlu digaul dengan campuran santan pekat dan
garam yang telah didihkan seketika. Kemudian pulut tersebut dikepal
bentuk bulat2 atau menggunakan acuan. Pulut yang telah dibentuk
kemudian di bungkus dengan daun pisang (lapisan dalam - daun pisang
pucuk). Tumbuk perlu dilapis dengan daun yang telah disediakan
berbentuk bulat untuk mengelakkan pulut melekat antara satu sama lain.
Jumlah lapisan
tumbuk dalam bungkusan ditentukan oleh saiz daun pisang.
|
Rupa bentuk dalaman tumbuk seperti kepingan lemang yang telah dihiris - kelihatan juga kepingan daun pisang yang digunakan sebagai pelapis |
Proses yang paling rumit untuk menyediakan
tumbuk adalah ketika proses membungkus. Daun pisang perlu dilayur sedikit untuk mengelakkan dari mudah pecah ketika hendak melipat. Gulungan daun pisang dan cara ikatan perlu ketat dan kemas agar
tumbuk tidak pecah ketika proses merebus. Ketika membalut pulut dengan daun (sebelum di ikat), mak Mulia selalunya akan menumbuk pulut dengan batang kayu khas untuk memadatkan pulut tersebut. Agaknya perkataan
"tumbuk" ini bercetus daripada proses tersebut. Setelah proses membungkus siap,
tumbuk perlu direbus dengan air yang banyak selama sekurang2nya 4 jam untuk mendapat hasil
tumbuk yang sempurna dan tidak mudah basi.
|
Bejabuk - Sambal Kelapa |
Gambar
tumbuk yang ada dalam ini bukan yang mak Mulia atau Mulia sendiri yang sediakan. Ini adalah pemberian daripada rakan sekerja yang berketurunan Bugis ketika Idul Adha baru2 ini. Orang dah bagi, ambik jelah, rezeki jangan ditolak, lagipun teringat kat rumah masih ada baki
bejabuk pemberian emak masa Idul fitri yang lalu sesuai untuk dilawankan dengan
tumbuk. Maka betemu jodohlah
tumbuk dari Subang dengan
bejabuk dari Sandakan...hehehe
Sebenarnya Mulia pun tak pernah mencuba membuat sendiri membuat
tumbuk atau
bejabuk sebab akan mengambil masa yang lama. Selalu Mulia tolong mak mana yang patut jer kalau balik beraya kat kampung. Padanan lauk pauk untuk
tumbuk biasanya di hidang bersama
Ayam Masak Lengkuas,
Tapai Pulut ataupun
Bejabuk. Mulia janji suatu hari nanti Mulia akan kongsikan resepi2
tumbuk, bejabuk dan
Ayam Masak Lengkuas warisan leluhurku
untuk pembaca semua
.
Sekian Wassalam.
No comments:
Post a Comment