Saturday, 2 July 2022

Lepat Ubi Kayu

Assalamm...

Antara semua jenis lepat, lepat ubi yang saya suka, rasa kenyal-kenyal liat tu yang sedap.  Kalau lepat pisang kan lembut lemak manis saja, lagi satu rahsianya orang kampung saya tak makan lepat pisang mereka lebih suka lepat ubi.  Bukan nak berlagak, memang betul jarang jumpa orang kampung saya yang sediakan lepat pisang.  Bila tak buat tu, faham-faham sajalah, sebenarnya mereka lebih suka mengolah pisang tu menjadi kuih lain yang sangat beraneka jenisnya.

Kenangan masa kecil, kalau nak buat lepat ubi, sanggup pergi cari ubi dalam semak di tepi jalan tempat selalu petik pucuk ubi atau mencari jauh di kebun orang.  Masa tu, tanamam ubi sudah tidak menjadi tanaman kegemaran di kebun berbanding jagung atau pisang.  Tetapi tidaklah susah nak dapatkan ubi kayu, cari-cari dalam semak jumpa kekdahnya.  Faktor harga kot mereka kurang minat nak tanam ubi, jika tanam pun hanya untuk keperluan dapur sendiri. 


Ubi kayu rebus atau goreng hidangan biasa untuk orang kampung,  dimakan bercicahkan sambal tumbuk dengan diiringi kopi atau teh o panas, nikmat yang tidak boleh didustakan.  Banyak pula ceritanya, ubi kayu saja pun, jomlah tengok cara buatnya cukup senang dan guna sikit bahan saja.  Tiada sukatan khas, main agak-agak saja, lepas bercampur semua bahan boleh test rasa manis dan lemaknya.  Tiada gula merah boleh guna gula pasir biasa, nak letak sedikit pewarna boleh tak nak letak pun tak mengapa.


Lepat Ubi Kayu
Sumber: Mulia


Bahan-bahan;
Ubi kayu parut - yang telah ditapis airnya
Gula merah / gula pasir
Sedikit garam
Daun pisang secukupnya


Cara Penyediaannya;
* Sediakan ubi kayu, parut atau blend.
* Sediakan pengukus dan daun pisang.
* Tapis dan buang airnya.  Boleh perah untuk keluarkan airnya.
* Campurkan ubi dengan garam dan gula, kacau hingga sebati.
* Letakkan adunan ubi ke atas daun pisang dan balut rapi. 
* Susun bungkusan ubi dalam pengukus dan kukus hingga masak, lebih kurang 20-30 minit.
* Sejukkan sebelum dihidangkan.

Sekarang teringat-ingat akan lepat liat pula, nanti senang-senang kita cuba buat ya.
Wassalam.

2 comments:

  1. Teringat waktu kecil dulu, emak selalu buat untuk sarapan pagi. Rindu air tangan emak.

    ReplyDelete
  2. Jaman sekarang nak makan lepat ubi, beli aje 2 ke 3 keping
    tapi rasanya tak sama macam mak2 kita buat dulu

    ReplyDelete