Friday, 1 July 2022

Lao Mandre: Lunas "Craving" Soto Haji Patoni

 

Assalamualaikum....

Nanti nak sarapan apa? erk apa dah soalan subuh-subuh buta kawan aku ini.  Hantar hariz dulu lah baru cerita pasal sarap.  Kena tanya awal sebab nak tentukan hala tuju pemanduan nanti katanya selepas hantar budak kepop tu ke sekolah.  Erm boleh tak nak sarap soto yang kat pasar taman dahlia tu?  Rindulah nak makan soto tu, sambil ingat kenangan dulu kak uda suka belanja soto pasar taman dahlia bila pergi belanja kat pasar.  Dulu makan kt rumah je, tak pernah pun makan kt gerai tu.  Sebenarnya ada satu tempat lagi dulu gerai kat batu 4, jalan skudai tapi was-was gerai tu entah masih ada ke tidak, jadi kami putuskan cari soto di pasar taman dahlia saja.

Tulah gerainya Gerai Ingat Selalu, Soto Haji Patoni.  Memang sentiasa dalam ingatan, belasan tahun dah masih teringat-ingat dan hari ini kita bagi lunas kita punya craving.  Sebenarnya sebelum ini kita tak pernah tahu pun nama gerai soto ini, kita cuma kenal sebagai soto pasar taman dahlia.  Memang tak pernah pergi beli sendiri, tau-tau dah terhidang atas meja, kalau bukan kak uda yang beli, hero kak uda ujang atau eri yang beli.

Hari kami pergi tu, hari bekerja dan masih awal pagi sangat, kedai-kedai kat pasar banyak yang belum buka.  Belum buka atau memang dah tutup sebab pkp tak tahu lah.  Selalu pasar awal jer buka, dan pasar ini dulu sentiasa sibuk sampai nak cari parking pun susah.  Tapi yang penting gerai soto dah ready, kami datang nak sarap ni.  Sudah ada pelanggan yang beratur di depan kami, tapi tidaklah panjang sangat barisannya.  Sudah tentukan pilihan soto, Nani settledkan soto, saya pergi cari minuman panas.

Bergedil kentang itu antara penambah rasa sedap soto Haji Patoni.  Bila ada pelanggan yang sama beratur minta 2 biji bergedil, kita pun rasa macam nak minta 2 juga.  Nani cakap tak payah nanti tak habis, erk.  Sebenarnya bergedil yang dia dapat dia  bagi kat kita, tak berapa minat katanya.  Then puaslah hati makan soto dengan 2 biji bergedil dan sangat gigih untuk habiskan semangkuk soto kerana kekenyangan.  Sehari atau dua hari selepas kejadian baru masing-masing perasan yang kami makan soto tanpa sambal kicap.  Patut rasa ada yang kurang, kurang pedas yang boleh keluarkan air hidung dan air mata.  Tapi sebab citrasa soto hari tu dah cukup sedap ditekak kami boleh terlupa letak sambal kicap. 

Ada banyak gerai untuk sarapan pagi di situ sebenarnya, tapi kita fokus pada matlamat, jadi abaikan lah yang lain tu.  Nasi lemak bungkus daun pisang di gerai sebelah macam sedap juga dengan pelbagai lauk, tapi terpaksa pandang sebelah mata saja.  Ikutkan nafsu serakah nak dibeli semua, istigfar banyak-banyak.

Bismillah, jomlah makan soto, sudah-sudahlah layan group whatsapps tempat kerja tu.  Dah cuti kan, tak payah pedulilah kata kita.  Padahal kita pun macam tu gak dulu masa kerja.  Sekarang saya dah bebas tinggal hanya ada group santai-santai keluarga dan kawan-kawan.

Sebelum masuk tadi memang dah jeling-jeling gerai depan yang jual macam-macam kuih dan kudapan.  Lepas sarap nanti akak singgah ye dik, masa adik tu offer barang jualan pada kita. 

Dan sebelum beransur dari kawasan pasar, memang singgah beli kuih dangai, bahulu gulung dan kerepek pisang di gerai tu.  Nani offer suruh masuk pasar basah cari ikan dan sayur, erm tak naklah beli saja kat econsave nanti.

Perut dah kenyang jom lah balik semula ke Pulai Indah, tujuan utama nak singgah beli barang dapur di econsave  taman teratai untuk masak-masak hari jumaat nanti, sambil itu boleh selesaikan kerja rumah yang belum dimulai dan yang sekerat jalan.  Konon-kononnya petang nanti keluar lagi jemput budak kepop balik dari sekolah. 

Wassalam.

3 comments:

  1. Selamat menjamu selera
    Nampak sedap sotonyer

    ReplyDelete
  2. Macam-macam ada.
    Tu gambar bawah sekali ada baulu gulung dengan tapai bungkus daun getah ke?

    ReplyDelete
  3. Nice post,thanks for sharing very useful
    Visit Us IT TELKOM SURABAYA

    ReplyDelete