Tuesday 5 May 2020

Masak Lemak Ikan Masin Dengan Nanas

Assalamm...
Sepanjang tempoh PKP, ini antara lauk paling banyak kali di masak.  Memang suka lah, rasa masin-masin ikan kering dan masam dari nenas tu.  Menurun dari arwah bapak yang suka makan nasi berlauk kan buah nanas.  Tapi nanas hanya di potong, kecil gaul sedikit garam takde pula nak masak-masak begini.  Dulu kat kampung memang arwah suka tanam nanas, bekalan buah tu memang sentiasa ada.  Buah dijual pada peraih dan selebihnya di makan, tapi kami tak tahu pun nak olah lauk nanas tu begini selain di makan mentah dan di buat jem nanas.  

Sudah bercampur gaul dengan dunia dan orang luar baru tahu, kesian kan.  Kalau tak dulu macam-macam resepi boleh dicuba, masak dengan ketam lah, udang lah sebab seafood masa tu memang sentiasa ada dan harga pula murah.  Apakan daya, tinggal kenangan jelah semua, yang perlu dihidangkan hanya lah bacaan al-fatihah saja.


Masak Lemak Ikan masin Dengan Nanas
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
300gm ikan masin talang
1/2 biji nanas mengkal
1/2 kotak kecil santan
3 ulas bawang merah*
1 labu bawang putih*
1inc. halia*
10 biji cili padi* (boleh tambah atau kurangkan ikut pedas)
1 biji cili besar - potong
1 biji tomato - belah 4
Air secukupnya
Garam, gula secukupnya.


Cara Penyediaannya
* Potong ikan talang masin dan rendam seketika untuk hilangkan garam.  Saya pilih ikan masin talang segar (bukan yang lama tersimpan, yang lama tu dah timbul ketul-ketul garam pada ikan),
* Blend semua bahan bertanda '*'.
* Cara saya tak tumis sebab tu tak perlu minyak pada senarai bahan-bahan.  Jika nak tumis pun boleh.
* Masukkan bahan blend dalam periuk, masukkan ikan masin dan buah nenas.  Tambahkan sedikit air.
* Masak hingga sedikit layu.  Tambahkan garam, gula dan perasa.
* Masukkan santan, teruskan memasak hingga  cukup mesra.
* Tambahkan potongan tomato dan cili besar.
* Sesuaikan rasanya dan tutup api.  Masa nak  hidang boleh lah tabur dengan bawang goreng atau buatkan bawang goreng tumis darat pun boleh.


Untuk saya lauk ini pun dah cukup digandingkan dengan nasi panas-panas memang confirm bertambah lah.  Selalu kalau sediakan lauk ini memang lebihkan sebab saya suka makan ulang-ulang dan tambah suka jika dah dipanaskan. 
Wassalam.

2 comments:

  1. Sedapnya NM..
    Dah lama tak mkn lemak nanas ikan masin ni..

    Selamat menjalani ibadah puasa NM.

    ReplyDelete
  2. Numpang promo ya Admin^^
    ingin mendapatkan uang banyak dengan cara cepat
    ayo segera bergabung dengan kami di ionpk.club ^_$
    add Whatshapp : +85515373217 || ditunggu ya^^

    ReplyDelete