Sunday, 23 June 2019

Semperit Telur Masin

Asssalam...
Penggemar masin, atau sesiapa nak cari biskut raya yang luar dari kebiasaan rasa manis, semperit telur masin ini jawapannya.  Untuk elakkan terlebih masin, pilih guna mentega yang yang tak masin (unsalted butter).  Telur masin yang diguna bukan yang kita rebus dan lenyek sendiri ya, sekarang serbuk telur masin senang untuk didapatkan, ada jual di kedai-kedai bahan bakeri atau pasaraya.



Semperit Telur Masin / Salted Egg York Samperit
Sumber: Resepi citarasa

Bahan-bahan
25gm (1 sudu makan) serbuk telur masin
125gm mentega tawar
65gm gula halus (aising)
125gm tepung kentang / tepung jagung
80gm tepung gandum 
20gm susu tepung
Bijan hitam untuk hiasan


Cara penyediaannya 
* Putar gula aising dengan mentega guna senduk kayu hingga sebati.
* Masukkan serbuk telur masin dan kacau rata.
* Masukkan tepung kentan, tepung gandum dan susu tepung.
* Gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
* Tekan guna nozzle bergerigi atau nozzle semprit.
* Susun dalam tray pembakar dan hiaskan dengan bijan hitam.
* Rehatkan di bawah kipas hingga keras selama lebih kurang 15-20 minit.  Ini untuk mengekalkan bentuknya dan tidak mengembang ketika dibakar nanti.
* Bakar dibawah suhu 150'C, selama 10 minit di rak bawah dan alihkan ke rak atas dan teruskan membakar selama 10 minit lagi.
* Biar biskut sejuk kemudian simpan dalam bekas kedap udara.

Satu-satunya biskut yang dapat dibuat ketika raya baru-baru ini.  Betul-betul biskut raya, sebab buat ketika hari raya, bukan buat ketika ramadhan hehehe.  Orang sakit pun suka makan biskut ini.
Wassalam.

1 comment:

  1. Tentu sedap.
    Ada beli salted egg powdwr tu. Boleh tahan harganya.

    ReplyDelete