Tuesday, 31 March 2015

Ikan Kayu Masak Asam Bugis Style...

Assalam...
Ikan kayu ini saya rasa memang sesuai kalau nak masak yang rasanya masam-masam gitu, macam masak pindang, singgang dan masak asam macam saya buat sebelum ini menggunakan asam mangga.  Bahan utama selain ikan untuk menu ini adalah asam mangga, nak tahu asam mangga tu macamana rujuk sini.  Kalau nak goreng itu, boleh jugak tetapi isinya agak keras dan hanya sedap dimakan ketika masih panas-panas kecuali ditambah nilai sedikit seperti masak berlada.  Disebabkan isi ikan yang agak pejal, ianya  boleh di masak rendang, gulai atau menggunakan kaedah memasak yang agak lama seperti disini
Ikan Kayu Masam Asam
Sumber: Mulia

Bahan
1 ekor ikan kayu sederhana - bersihkan dan potong kecil
1 genggam asam mangga
3 biji bawang merah - hiris
3 biji bawang putih - hiris
1 biji cili merah - potong
1 pokok daun bawang - ambil bahagian bawah / ubi
sedikit cili padi
sedikit minyak
sedikit serbuk kunyit
garam secukupnya
air secukupnya

Cara Penyediaannya
*  Campurkan asam mangga, bawang, cili, garam, kunyit dan minyak.  Ramas-ramas hingga asam sedikit lembut dan bahan lainnya jadi mesra.
*  Masukkan ikan ke dalam bahan ramas tadi dan susun dalam periuk.
*  Masukkan air secukupnya.  Cukup setakat menyamai paras ikan atau lebihkan sedikit jika sukakan kuah yang banyak.
*  Rebuskan dengan api sederhana hingga ikan masak.
 
Wassalam.

No comments:

Post a Comment