Busuk yang sedap, busuk petai dan busuk tempoyak yang menyenangkan. Dapat yang ini makan nasi bertambah-tambah dan tak perlu lauk lain. Ini kisah masa asyik fikir nak makan hari tu, memang asyik buat sambal saja. Sementara kita berhentikan dulu sebab macam dah telalu somel sangat jadinya, cukup kita baling-baling belakang saja sekarang ini fikir fokus nak sihat.
Petai tu beli di kampung, ada orang datang jual kat umah tapi nampak masih muda dan isi tak berapa penuh sangat. Tapi sebab dah teringin sambal beli juga dua ikat, lagi pun stok bilis mata biru masih ada. Kalau bilis buta takde mata pun ok saja, tiada pantang larang ikut selera masing-masing. Masak lebih sikit boleh bagi-bagi kat jiran yang sama selera. Sambal ini buatnya paling mudah campak-campak saja bahan tu dalam kuali, siap.
Sumber: Mulia
Bahan-bahan
2 sudu makan tempoyak
6 papan petai - ambil isinya
1 cawan ikan bilis mata biru
Segengam cili padi
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang besar
2 inc. halia (optional)
Garam
Gula
Serbuk perasa
Sedikit air jika perlu
Minyak untuk menumis
* Goreng ikan bilis terlebih dahulu dan letak tepi.
* Hiris halus bawang dan halia juga cili jika suka pedas. Saya letak sebiji-sebiji macam tu, masa nak makan baru picit-picit kat nasi.
* Tumiskan bahan hiris hingga layu dan sedikit kekuningan.
* Masukkan cili dan tempoyak. Kacau rata dan tambahkan sedikit air mengikut cair yang dikehendaki.
* Biar mereneh sekejap dan tambahkan garam, gula dan perasa.
* Masukkan ikan bilis goreng dan dan petai.
terasa2 kat tekak...yums!
ReplyDeletepetai memang best, the busuk is owesome
DeleteSedapnya! Kalau ada depan mata memang tak tolak 😊
ReplyDeleteSama lah penggemar petai, sukar untuk ditolak.
DeleteSedapnya petai...selalu buat ulam saja. goreng dengan kulitnya sekejap dalam kuali, atau bakar saja. Macam kunyah kacang pulak... ahaks!
ReplyDeleteberhijrah ke malaya baru pandai makan petai kak, kat sabah dulu x pernah jumpa.
Delete