Wednesday 1 July 2020

Udang Tumis

Assalamm....
Bakar, tumis, sup atau masak kari, itu saja jenis menu yang biasa keluarga saya buat untuk menu udang tetapi yang sering kalinya buat adalah bakar dan tumis.  Buat sambal merah-merah tu memang tak pernah, tak pandai atau memang tiada yang buat seperti itu dalam lingkungan masyarakat setempat ketika itu apa lagi untuk disambal dengan petai.  Petai pun mereka tak pernah makan, pernah sekali saya masak sambal udang petai, semua komplen kata busuk.  Sabar jelah kan dah kita usung petai tu dari jauh, semata-mata nak bagi mereka rasa.  Dari segi citarasa masakan keluarga memang agak tertutup mungkin sebab mereka tak terdedah dengan dunia luar, jadi mereka hanya makan makanan yang biasa mereka makan.


Udang tumis ini adalah antara menu mudah yang selalu keluarga sediakan apabila ada stock udang segar.  Udang itu hanya di cuci bersih dan potong janggut, kulit, ekor dan kepala semua dibiar begitu saja.  Jika nak tambah hirisan halia dalam masakan ini juga boleh.


Tumis Udang
Sumber: Hjh Timah

Bahan-bahan
300gm udang segar
2 biji bawang merah - hiris
5 ulas bawang putih - hiris
2 inc. halia - hiris (optional)
Serbuk lada putih
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis.

Cara Penyediaannya
*  Bersihkan udang dengan hanya membuang janggut, kalau suka nak buang kulit terserah.
* Panaskan minyak dan tumis bawang hiris dan halia hingga layu.
* Masukkan udang dan serbuk lada putih.
* Tambahkan sedikit air jika perlu.
* Tumis hingga udang masak dan perasakan dengan garam.
* Padam api dan angkat, udang tak perlu masak lama-lama.

Entri seterusnya adalah siri-siri masakan yang dimasak sepanjang kena berkurung dalam rumah, sejak pertengahan mac, sambung ke bulan puasa, syawal dan hingga kini sebab kita bercuti panjang kan.  Orang lain dan mula kerja tapi rezeki saya masih kena tinggal di rumah, jadi suri rumah memang bukan kerja enteng ya jadi suri rumah ini.
Wassalam.

4 comments:

  1. Sedap..teringin dinner udang malam ni..

    ReplyDelete
  2. mudah tapi sedap! cuma sy dah pantang makan udang sbb alahan.

    ReplyDelete
  3. Udang masak apa pun sedap...akak suka udang telur masin,mkn mcm tu ja

    ReplyDelete